sourze.se

Venezuela och vänstern

Vänsterns nästa resmål kommer troligen att bli Caracas i Venezuela. Chavez kommer att vara större än Castro.

De senaste åren har Venezuela börjat likna Kuba i början av 1960-talet. Det är samma exproprieringar av privata företag och samma socialistiska budskap. Venezuela appellerar därför till vänstern i Sverige och har dessutom till skillnad från Kuba förtjänsten att vara en demokrati.

Venezuela spanska,"Lilla Venedig" har 18 miljoner invånare och har en blandad befolkning: 70 procent mestiser och mulatter, 20 procent av europeisk härkomst, 9 procent svarta och 2 procent indianer. Landet är en stor oljeexportör främst till USA och förutom stora järnmalmsfyndigheter finns bland annat bauxit, mangan och diamanter.

Hugo Chavez som ursprungligen var en militär, dominerar helt Venezuelas politik Han är så hatad i USA att pastor Pat Robertson föreslog att man skulle mörda Chavez något som Robertson senare bad om ursäkt för. Chavez arbetar hårt för att bygga ut sjukvård och skolor. I en intervju i Wall Street Journal säger Chavez att det arbetar 20 000 kubanska läkare i Venezuela och att Kuba skall hjälpa till med att utbilda 200 000 läkare de närmaste tio åren. Enligt Businss Week okt.10 2005 planerar Chavez att expropiera 700 företag som inte utnyttjar full kapacitet. I ett tal sade Chavez följande:”Vi skall bara expropiera det som är nödvändigt.” Det ser ut att vara riskabelt men man måste betänka att BNP växte med 17,5 procent 2004 och beräknas att växa med 6,5 procent 2005 och 2006. Vad som kan förändra förutsättningarna för Chavez politik är ett oljeprisfall på 15-20 dollar per fat och att han inte blir omvald vid nästa val 2006. I valen till nationalförsamlingen i december beräknas den regerande koalitionen få omkring 110 av 167 platser.

Det ser ut som om Chavez skulle kunna gå tvärt emot den nuvarande trenden mot ökad globalisering av ekonomin. Snart kommer nog vänstern att åka till Caracas i stället för Havanna. Befolkningen i Latinamerika kommer kanske att vallfärda dit.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 12 okt 2005 13:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: