sourze.se

Loranga... - kvillrande barnskratt i salongen

"Jag frågar några unga besökare efteråt vad de tyckte om filmen. Jättebra! blev omdömet, och då är det väl så."

Film: Loranga, Masarin och Dartanjang En tecknad film baserad på Barbro Lindgrens bok
Betyg: VG
Regi: Igor Veyschtagin
Manus: Ulf Stark
I rollerna: Dan Ekborg, Ludvig Dietman, Gösta Ekman

Loranga måste vara varje barns drömpappa. Som ensam pappa till Masarin lever han minst sagt ett okonventionellt liv. Masarin och Loranga bor i ett trähus på landet där de lever på mjölk med socker, kanelbullar och glass toppad med kaviar. Som granne finns Dartanjang, Masarins farfar. Dartanjang är mycket gammal och har en splittrad personlighet. Ena dagen är han rörmokare, andra dagen målare och sedan känner han att han håller på att bli bagare. Han kan också tämja tigrar, vilket kommer väl till pass när han besöker vedboden där Masarin och Loranga förvarar sina tigrar. Dessa tre lever ett slappt, okonventionellt liv med ishockeymatcher med en kanelbulle som puck och en hemmagjord simbassäng. Några kvinnor syns inte till. Det enda som stör friden är arga gubben, som är anställd av kommunen och som retar sig på den anarkistiska livsstilen. Ska arga gubben lyckas tvinga Masarin att gå i skolan och ve och fasa driva Loranga till att ta ett arbete? Det ska inte avslöjas hur det går på slutet...

Ulf Stark har bearbetat en ganska osammanhängande berättelse och gjort den mera filmisk och koncentrererad. Absurda händelser avlöser varandra. Gösta Ekman har gjort sin röst underbart gnällig och har också de mesta komiska replikerna. Ludvig Dietmann gör ett jättebra jobb som Masarin med perfekt tajming. Många av filmens skämt är kanske inte så roliga för en tråkig vuxen men det hörs kvillrande barnskratt i salongen under hela filmen. Jag frågar några unga besökare efteråt vad de tyckte om filmen. Jättebra! blev omdömet, och då är det väl så.

Filmen är 54 minuter lång, perfekt för föräldrar som vill ge sina barn en trevlig stund medan de själva tar en fika.


Om författaren

Författare:
Eleni Schmidt

Om artikeln

Publicerad: 11 okt 2005 11:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: