sourze.se

Vilka krav ska ställas på läkares svenskkunskaper?

Sjukdomarna blir inte färre och mindre, men läkarna blir fler och sämre på det svenska språket. Sjukvården är vår rättighet och vår trygghet. Det är våra liv - men deras språkkunskaper brister.

Måste börja med att verkligen poängtera att jag inte är rasist, homofob eller har något som helst emot människor som är annorlunda, för själv är jag absolut inte som alla andra... men.

Jag tycker det är viktigt och mycket bra att integrera invandrare på alla möjliga sätt, och självklart ska alla ha samma rätt att kunna studera och få arbeta som precis vad som helst. En viktig förutsättning är dock språket, att kunna tala och förstå det svenska språket flytande. Accent? Javisst, absolut, men när man kommer till en läkare, som jag nu gjorde, och jag nästan inte hörde vad hon sa, gjorde det det väldigt olustigt och svårt för mig att berätta om mitt problem. Och när jag väl berättade, så fick jag förklara samma sak fyra gånger för hon hade svårigheter med att förstå vad jag sa och menade. Det gjorde inte saken bättre direkt och jag undrade hur jag skulle gå vidare. När hon sedan skulle skriva ut medicin till mig, bad jag först att få läsa i FASS för att få veta om hon förstått mig. Och det hade hon gjort till sist, men det kändes mycket konstigt, ungefär som att gå till en läkare och själv bestämma sin diagnos.

Nu är jag ju ung, väldigt verbal och har en undersköterskeutbildning bakom mig, men alla har inte det, och jag tänker på alla de gamla och andra invandrare som kommer dit och inte kanske kan förstå vad hon menar, eller som inte ber att få läsa i FASS. Det kan ju få allvarliga konsekvenser för deras liv!

Jag har full respekt för dessa människor med adekvat utbildning, hon var absolut ingen dålig läkare, det är inte kompetensen jag ifrågasätter, men hon var usel på svenska. Jag tycker att detta är ett stort och viktigt problem som måste åtgärdas innan denna fråga redan är en fråga på liv och död.


Om författaren

Författare:
Malin Gardskär

Om artikeln

Publicerad: 06 okt 2005 15:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: