sourze.se

En ond människa

Det finns mycket få människor som kan sägas vara genuint onda, Henry Oliver Rinnan var en sådan.

Henry Rinnan föddes 1915, i samma stad där jag själv föddes, Levanger i Norge. Han tjänstgjorde som chaufför i norska armen under det tyska anfallet på Norge. 1940 blev Rinnan rekryterad av Gestapo, Rinnan, övertygad nazist och psykopat byggde upp en organisation inom Gestapo," Sonderabteilung Lola" eller "Rinnanbanden". Rinnanbanden låg bakom tusentals arresteringar av norrmän, Rinnan själv utvecklade en effektivitet och en hänsynslöshet gentemot sina landsmän som till och med förhärdade gestapister fick byxångest av. Rinnanbanden infiltrerade den norska motståndsrörelsen i Trönderlags fylken och i Möre Romsdal. Själv dömdes Rinnan efter kriget för att egenhändigt ha mördat 19 landsmän genom tortyr samt att ha dömt hundratals till döden. Det hävdas att Rinnan till sin tyske uppdragsgivare gestapochefen Gerhard Flesch insisterade på inte bara leda tortyren av fångna landsmän utan aktivt delta.

Efter krigsslutet var det ingen överdrift att Henry Rinnans familj betraktades som paria. Familjen fick efter en tid byta namn eftersom efternamnet var svårt stigmatiserande. Föga hjälpe detta i trakterna kring Levanger där i stort sett alla känner alla. Min morfar anställde Rinnans son som lärling i sin verkstad. Det var kanske inget speciellt med min Morfar, men han hade ett genuint rättspatos. Barna skall inte straffas av det föräldrarna gjort var hans enda kommentar till att han gjorde som han gjorde.

I yngre år reste jag tillsammans i Israel med min dåvarande flickvän som var tyska. Att det finns människor i Israel som har svårt med tyskar och tyska språket är inte så konstigt. Ej heller kan man klandra dem därför. Emellertid upplevde min flickvän det som mycket orättvist att hon skulle åläggas en arvsynd för det hennes landsmän gjort innan hon föddes. Vid besöket i förintelsemuseet i Jerusalem valde vi för enkelheten skull att låta henne gälla som svensk.

Själv har jag präglats av ovanstående på så sätt att jag aldrig kommer att uppröras av den infantila förenklingen av verkligheten det innebär att kollektivt tilldela människor egenskaper utifrån en förment gruppgemenskap. Den bosniske skomakaren har inget gemensamt med de ägghuvuden som tror sig kunna förbättra världen genom att spränga den i luften. Min vän som är med i pingstkyrkan har inget med excesserna i Knutby att göra. Jag som man undanber mig tesen att jag skulle gå omkring som en tickande våldtäktsbomb.

Vi måste börja se människor för det de är, nämligen unika individer som själva är ansvariga för sina göranden men som inte kan lastas för vad andra individer gör. Sluta generalisera.


Om författaren

Författare:
Leif-Arne Undvall

Om artikeln

Publicerad: 05 okt 2005 14:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: