sourze.se

Amerikaner röstar mot sin vilja

Amerikaner förvånas över USA:s impopularitet utomlands. När vi i själva verket bara är bättre infomerade.

Direktörerna och miljardärerna i Vita Huset bevisar tesen att man inte behöver vara särskilt intelligent för att lyckas i USA. Det räcker med rika föräldrar och en sjujäkla bra pr-apparat vars uppgift är att desinformera folk.

Hur har Bush lyckats som president? Lågbudgetkriget i Irak har han redan förlorat. Kriget mot terrorismen går heller inte så bra. Och när orkanen drabbade Louisiana avslöjades en brist på organisation och fantasi som fick världen att häpna.

Dödssiffrorna i Irak ökar varje dag. Iraks grannar ogillar läget. Hela 88 procent av folket i Saudiarabien, amerikanarnas allierade, har en negativ inställning till USA. Efter anfallet på Irak sjönk USA:s popularitet i Indonesen, en annan vänligt sinnad nation, från 61 till 15 procent. I Europa är förtroendet för USA lågt.

När Bush kom till makten var ekonomin i balans. Numera är handelsunderskott rekordhögt och budgetunderskott en katastrof. De skyhöga oljepriserna, som till större delen beror på spekulationer, är en fara för tillväxten i hela världen. USA har under Bush blivit ett splittrat land. Fattigdomen har synliggjorts.

Det finns alltså all anledning att ställa frågan hur denne president kunde väljas till ännu en mandatperiod? För antingen röstar folk mot sina egna intressen, vilket då blir ett intressant psyklogiskt spörsmål. Eller också är det tvärtom, man röstar för sina egna intressen och skiter i både nationen och andra människor. Men att så många miljardärer skulle finnas ens i USA är uteslutet.

Det finns ett tredje alternativ, väljarna är okunniga bondlurkar, nationalister, "USA uber alles".

Det tredje alternativet tror jag inte på. Bush väljare är varken nationalistiska dumskallar eller flåbusar.

För ett år sen gjorde University of Maryland en enkätundersökning bland dem som röstat på Bush. Resultatet blev detta.

1. 68 procent ville förbjuda test av kärnvapen. Samma väljare gav sitt stöd för samarbete i säkerhetsfrågor med andra länder.

2. 75 procent ville skriva under fördraget som förbjuder landminor.

3. 54 procent vill skriva under Kyotoavtalet angående klimatförändringar och växthuseffekt.

Ingen visste att president Bush säger nej till dessa åtgärder. Vilket är kärnpunkten i all demokrati, man måste veta vem och vad man röstar på.

Vad är lösningen på problemet USA?

Carl Johan Gardell redovisar idag i SvD vad "The 9/11 Commission Report" kommit fram till. Rapporten blev förra året en av USA:s mest sålda böcker. Den slog fast två saker.

1. USA måste satsa på moraliskt ledarskap i världen. Alltså sluta stödja gangsters och diktaturer.

2. Världssamfundet måste starta en ekonomisk tillväxtprocess och en demokratisk revolution som kan väcka framtidshopp i alla världens länder. Vilket Bush imperieambitioner onekligen förhindrar.

Jag är säker på att Bush väljare också instämmer i dessa punkter. Lika säker som jag är att Bush själv inte gör det.

Visst är världen ett mysterium?


Om författaren

Författare:
Roger Lord

Om artikeln

Publicerad: 19 sep 2005 11:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: