sourze.se

Snygg, smart och sexig - på egna villkor

"Att Feministiskt initiativ skulle propagera för en ohälsosam livsstil som leder till fetma och sjukdom är fullständigt taget ur luften."

Det är med stigande förvåning jag läser Susanne Qrunells krönika "Ligger feminismen bakom kvinnors fetma" i Sourze. Nidbilden av feminister hon tecknar trodde jag var övergiven för många decennier sedan, det är väl ingen som på fullt allvar tror att feminister ser ut på något särskilt vis idag. Jag var själv på Feministiskt initiativs årsmöte i Örebro i helgen och jag skulle inte för mitt liv kunna teckna bilden av hur en typisk feminist ser ut. Alla typer, åldrar och bakgrunder fanns representerade.

Att feminister skulle lägga någon kraft på att diktera för kvinnor hur de ska se ut är mig helt främmande. Snarare vill vi hylla mångfalden! Att vilja manifestera den man är i sitt yttre är en mänsklig rättighet och hur man vill göra det är upp till var och en. Det vi vill se är att varje människa ska känna sig fri att se ut så som man önskar, bortom krav dikterade från reklam och media. Om man sedan väljer att sminka sig eller inte, bära högklackat eller inte eller trivs bäst i kjol eller byxa är fullkomligt ointressant.

Att Feministiskt initiativ skulle propagera för en ohälsosam livsstil som leder till fetma och sjukdom är fullständigt taget ur luften. Däremot ställer vi inte upp på det anorektiska ideal som sköljer över oss från tidningssidor och reklampelare. Det är inget fel att vara smal, men man ska inte heller behöva känna sig pressad att plåga sin kropp för att uppnå ett ideal som den kanske inte är byggd för.

Vad som är viktigt är att vara medveten om hur man använder sin kraft, sin tid och sina resurser. Att utvecklas känslomässigt och intellektuellt, att engagera sig i brinnande frågor, att förkovra sig är centralt om man som Susanne Qrunell vill kalla sig smart. För oss i Feministiskt initativ har ställningstagandet att arbeta mot kvinnors sämre villkor, ekonomiskt och socialt, varit prioriterat. Vi vill kämpa för kvinnors rätt att vara snygga på sina egna villkor, smarta där det räknas och sexiga för den man själv väljer. Samtidigt.


Om författaren

Författare:
Lotten Sunna

Om artikeln

Publicerad: 15 sep 2005 23:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: