sourze.se
Artikelbild

De vill inte att du röstar!

Fundamentalisterna och kvinnoprästmotståndarna vinner på att du inte röstar i valet.

Svenska Kyrkan är en ovanlig kyrka, den utmärker sig genom sitt medlemsantal. Fyra av fem svenskar är medlemmar i Svenska Kyrkan. Det är många! Dock är det inte fullt så många som deltar i valet. Jan B H Brunnegård vill göra valdeltagandet ännu lägre; i sitt inlägg 13/9 uppmanar dig att inte rösta. Han menar att bara "på kristus troende människor" skall få ha åsikter. Brunnegård gör alltså skillnad på medlem och medlem, och på röst och röst. Det är en hållning som han också delar med vissa kyrkliga partier, vars åsikter är så "knorviga" och verklighetsfrånvända att de har litet stöd från vanligt folk.

Det dessa grupper sällan nämner är att Svenska Kyrkan är en organisation med stora tillgångar, pengar som generationer slitit för att skrapa ihop och att det politiker gör i Svenska Kyrkan gör är att bestämma hur dessa tillgångar skall förvaltas och kollekter skall fördelas. För fundamentalister och kvinnoprästmotståndare skulle det onekligen vara praktiskt om vanliga medlemmar snällt betalar utan att blanda sig i var pengarna går. Det nästbästa alternativet är att folk går ur och lämnar de ihopsamlade skatterna kvar.

Men de skatter som kyrkan förvaltar är inte bara ekonomiska, de är också kulturella. Stora delar av vår kulturella identitet är förknippad med kyrkan och vad kyrkan tycker i olika frågor har större genomslag än man skulle kunna tro. En het fråga idag om det skall finnas en ritual även för homosexuella som vill gifta sig i kyrkan, precis som det idag finns vigselritual för heterosexuella, eller om homosexualiet skall betraktas som synd och homosexuella skall uppmanas att leva i celibat eller be till Gud för att bli heterosexuella. En annan, och tyvärr ständigt aktuell fråga, är om kvinnor skall kunna vara präster på samma villkor som män. Trots att kvinnor har varit präster i Svenska Kyrkan i närmare 50 år finns det fortfarande grupper inom Svenska Kyrkan som inte respekterar den ordningen, och som arbetar hårt för att slippa kvinnor som präster. Detta är inga stora grupper, men eftersom få deltar i kyrkovalet får de onödigt stort utrymme.

Det är inte bara kyrkligt konservativa grupper som vinner på ett lågt valdeltagande, sedan 2001 finns ett nationalsocialistiskt parti representerat i Kyrkomötet och risken är stor att detta parti tar fler mandat i år.

Jag har under den gångna mandatperioden varit kyrkoråd styrelseledamot i församling för gruppen ÖPPEN KYRKA -en kyrka för alla ÖKA. ÖKA är en allmänpolitisk nomineringsgrupp med en tydlig politik. Vi som står på ÖKAs listor är positiva till både män och kvinnor som präster, vi ser inte homosexualitet som något syndigt och vi vill att kyrkan för fram ut sitt budskap på ett språk som når in i människors hjärtan. Läs mer om oss på www.oppenkyrka.org. Naturligtvis hoppas jag att du röstar på oss, men det viktigaste är faktiskt att du röstar och talar om vilken riktning du vill att din kyrka skall ta i framtiden.


Om författaren

Författare:
Nicole Natri

Om artikeln

Publicerad: 15 sep 2005 16:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: