sourze.se

Är invandrare omyndigförklarade?

Om de låga förväntningarnas mjuka rasism

Så fort problem med invandringen skall rapporteras och diskuteras, så är problemen alltid svenskarnas fel. Aldrig invandrarnas. Dem är det alltid synd om, för de elaka svenskarna diskriminerar dem hela tiden.

Frågan är om inte invandrarna därmed blir omyndigförklarade av de som alltid vill ge svenska samhället skulden? Kan man inte ha samma krav på en invandrare som på en svensk? Varför inte?

Med anledning av helgens kravaller i Södertälje anser en person som citeras Aftonbladet, att om polisen inte hade kommit, så hade det inte blivit några kravaller, ingen stenkastning, inga femton skott med automatvapen mot polishuset.

"Ett femtiotal kravallutrustade poliser sattes in mot folkmassan i Ronna.
På andra sidan stod hundratals ungdomar och vuxna som skrek åt poliserna att lämna dem i fred.
- Om ni bara sticker härifrån kommer alla att gå hem till sig. Ni bara skapar bråk, skrek en medelålders man till en polis som försökte medla mellan parterna mitt under kravallerna."

Länk: aftonbladet.se

Men varför skulle polisen inte få ingripa och följa lagen i invandrartäta bostadsområdet Ronna i Södertälje, när invandrargrabbar trakasserade ett par tjejer i en jourbutik?

Har det med kultur att göra, att man måste acceptera ett visst beteende i vissa bostadsområden på grund av deras befolkningsmässiga sammansättning? Måste man ha “kulturell kompetens" för att inte utlösa kravaller om man är en polis som bara följer lagen och gör sitt jobb?

Varför skall det daltas med vissa folkgrupper och inte andra? Vad säger det indirekt om våra attityder till dessa folkgrupper? Att man inte anser att de är tillräckligt civiliserade, och att man därför inte kan ha samma krav på dem som på svenskar?

En sådan inställning är givetvis diskriminerande och rasistisk, även om det döljs bakom en fasad av välvilja. Vore jag invandrare skulle bli förbannad, om jag märkte att man daltade med mig bara för mitt invandrarskaps skull.

Nu skall skulden läggas på polisen, inte de som trakasserar kvinnor, kastar sten eller skjuter med automatvapen.

Gjorde polisen fel i Södertälje? Tog man dit för stora styrkor på ett för tidigt stadium?

Kommer deltagarna i TV:s nyhetsmorgon 07.45 att undra, att om polisen satte in för stora insatser på en gång, så hade det kanske sina rutiga och randiga. Vi vet ju att polisen i Malmö alltid måste skicka två bilar vid varje uttryckning till Rosengård. Och att ambulanser dit måste ha poliseskort.

Är det likadant i Tensta i Stockholm, Bergsjön i Göteborg?

Och i Ronna, i Södertälje?

Tidningar och TV är sannerligen inte mycket till hjälp om man vill ha svar på sådana frågor.
Och det är ett demokratiskt problem.

Angående kravallerna i Ronna i Södertälje, läser jag i Aftonbladet att fotbollsklubben Assyriskas ordförande Ferit Varli säger att det är “en lugn stadsdel där människor respekterar varandra oavsett bakgrund. - Det finns finnar, jugoslaver, assyrisk/syrianer och andra grupper där, men jag har inte sett några motsättningar. Man lever tillsammans och umgås, säger han."

Så bra. Men var är svenskarna? Finns inga sådana i Ronna? Och om inte, varför vill de inte bo där? Skulle de mobbas för att de var “svennar"?

Ferit Varlis uppfattning om Ronna som en fridfullt område motsägs strax av honom själv förutsatt att han är korrekt citerad:

"Men nattens händelser blir ännu ett svart kapitel i historieskrivningen om stadsdelen och allt för många sådana händelser kan leda till att det bara blir dem som har det sämst ställt som stannar kvar, menar han." Ännu ett svart kapitel? Vilka var de tidigare?

Länk: aftonbladet.se

I en annan artikel skriver Aftonbladet: "24 stadsdelar i Sverige pekas ut som problemområden i en statlig utredning. Ronna i Södertälje är ett av dem." Ett fridfullt problemområde?

Jag byter till DN: "Klockan 20.33 på söndagskvällen larmades polisen av en kvinna i en jourbutik i Ronna. Hon och en väninna hade blivit trakasserade av flera män.

- De kallades för ’horor’ och attackerades med stenar av ett gäng killar, säger Christer Berg, polisens presstalesman i Södertälje."

Länk: dn.se


I en tre timmar tidigare artikel får man en annan bild:

"Bråket började när ett gäng ungdomar kastade sten mot en ung flicka och skrek hora efter henne."

Länk: dn.se

Jobbade den unga flickan i jourbutiken? Eller skrek ungdomarna "hora" dels till henne, dels "horor" till kvinnorna i jourbutiken?

DN: "Vid 23-tiden, när de två attackerade kvinnorna förhördes, utsattes polisstationen i Södertälje för skottlossning. Ett femtontal skott avlossades från ett automatvapen från Nygatan, mot den del av huset där förhörsrummen ligger."

Expressen:

"Hela bråket började med en liten chokladbit, enligt vittnen som Expressen talat med.
Några pojkar kastade chokladbiten i huvudet på en ung flicka. Hon hämtade sin pappa, som beväpnad med ett basebollträ ville skipa rättvisa."

Länk: expressen.se

Liten tuva välter stora lass?

Aftonbladet:

"Vid 21-tiden ringde en kvinna SOS Alarm och uppgav att hon utsatts för stenkastning och dödshot av ett gäng ungdomar."

Länk: aftonbladet.se

Men var det inte en chokladbit som kastades och inte stenar?

Nu är inte Ronna något undantag. Hela Sverige jäser av misslyckad integration och ökad brottslighet, oavsett vad Brottsförebyggande rådet kommer fram till. Vad är det för fel på de personer som jobbar där?

Sydsvenska Dagbladet om helgen som var:

"Detta är den värsta natten på trettiotre år. Jag har aldrig varit med om något liknande. Poliskommissarien Hans Järvestam skräder inte orden när han kommenterar det stora antalet personrån som inträffade i Malmö under lördagen och söndagen. Minst tolv personrån ägde rum. Polisen är inte riktigt säker. Inte en enda gärningsman har gripits" Svenska polisens enorma effektivitet!

Axplock ur artikeln:

"Under loppet av en halvtimme rånas fem personer i Limhamn. Ett gäng i en mörk bil kör runt i villakvarteren och spanar på sina offer. Gänget hotar sina offer med en pistol och får med sig mobiltelefoner och plånböcker."

"Statistiken visar att det är många invandrarungdomar som ligger bakom rånen. Det är inte bara polisens uppgift att lösa detta. Kommunen och skolan har också ett stort ansvar. Ungdomarna har det svårt i skolan. De får inga jobb och bostäder, säger han."

"Många invandrarungdomar"? Men inte alltid invandrarungdomar? Så det förekommer också att svenska ungdomar rånar invandrarungdomar? Nej, jag vet inte, jag bara undrar.

Länk: sydsvenskan.se

Jag menar att problemen har två förklaringar:

1 Daltet "snällismen"

2 Den för stora invandringen.

Vem som helst kan inse att ekonomi och förmåga att integrera sätter gränser för mängden invandrare. Och på frågan om vi för tillfället nått bristningsgränsen för fler svårintegrerade invandrare, så inser nog de flesta att svaret är ja.

Ändå har det uppstått ett destruktivt tabu mot att säga det. Och då speciellt bland våra ledare.
De som alltså borde ha civilkurage och ansvarskänsla nog att tala klarspråk, är de som hycklar värst.

Och priset får majoriteten hyggliga svenskar och invandrare betala.


P.S. Sen jag skrev detta läste jag feministen Ulrika Bys DN-artikel om det hela. Som motsäger skildringen i Aftonbladet etcetera. Iofs skriven idag, efter händelserna, men mycket skeptisk mot henne på grund av tidigare DN-artiklar om bland annat feminism.

Undrar förresten var Ulrika bor? I ett invandrartätt område? Kan man lita på hennes urval av citat? Den anonyme väktaren till exempel? Hade han total överblick över hela händelseförloppet? Är det inte förresten konstigt att det så ofta är polisen som ifrågasätts? I samband med fotobollskravaller, Reclaim-kravaller, Göteborgskravallerna.
Och alla andra gånger. Som i Rosengård när en man mördades i ett gängslagsmål mellan olika folkgrupper - var det polisens fel då också? Vid andra liknande incidenter?

Ja, vi får väl se hur det hela slutar. Vad kommer polisen att svara på kritiken?

Länk: dn.se


Om författaren

Författare:
Michael Ståhlberg

Om artikeln

Publicerad: 12 sep 2005 22:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: