sourze.se

Svenska spel hycklar

I en stor annonskampanj går nu Svenska spel till storms mot Internetpokerföretagen.

Helsidesannonserna som för att vara extra tydliga om Internetföretagens ondska har prytts med lättklädda tjejer symbolen för allt ont i den statsfeministiska hegemonins tidevarv förklarar att det är åldersgränserna och den dåliga betalkortssäkerheten som gör just helstatliga monopolföretaget Svenska spel så överlägset alla andra speltjänster. Att som Svenska spel och Systembolaget ständigt gå ut i helsidesannonser för att förklara för det svenska folket varför vi behöver monopol för just dessa näringar men inte för exempelvis betong-, bygg- eller leksakshandeln känns lite desperat. Statsmonopolens försvarstal är nästan som om en drunknande människa täljer barkbåtar för att undgå sin säkra död.

Det skall bli fritt fram för staten att driva poker på nätet lät Bosse Ringholm ni vet - den där betonggrå sossepolitikern som ler som en räv oss veta. Statliga spelbolag skall alltså få driva pokerspel på nätet, men inte de privata aktörerna. Aftonbladet blev förra veckan dömda att betala 50 000 kronor i böter för att de lät publicera annonser för ett privat spelbolag men Svenska spel tillåts annonsera fritt. Ringholm gnider så klart girigt sina korpklor när kulorna rullar in. Det är skönt att slippa konkurrens. Detta kan inte definieras som något annat än ren och skär maffiaverksamhet - statlig sådan.

Varför skulle det vara mycket säkrare med Svenska spels system för ålderskontroll? Visst, på de statliga kasinona kanske åldersgränserna upprätthålls någorlunda, men de är ju ändå bara en droppe i havet av all spelverksamhet i landet. Det finns ingenting som talar för att Svenska spels utannonserade Internettjänster skulle vara säkrare än den service som de privata spelbolagen erbjuder. Givetvis väljer folk hellre att spela på privata Internetsidor med bättre odds än att köpa de värdelösa villkor som Svenska spel har att erbjuda. Det är väl inte så konstigt att spelarna hellre väljer att vinna på de privata aktörernas hemsidor än att förlora pengarna till staten.

Tro inte att staten kommer med gott uppsåt. En stor del av de statliga intäkterna på spelverksamheten kommer exempelvis från deras trisslotter. I stora annonser i tidningarna och tv-reklam går man ut och försöker förmå människor att köpa trisslotter för att förbättra sin livssituation. Vad man inte talar om är oddsen. Om man köper en trisslott om dagen så skulle man ha chans att vinna högsta vinsten först efter femtusen år. Det är många gånger lättare att påverka sina odds om man spelar poker än om man köper lotter. Jag känner personligen människor som har blivit ruinerade av Svenska spel. Varför är det spelbolaget så mycket bättre än alla de som inte hålls om ryggen av Göran Persson och Company? Det svenska spelmonopolet är helt enkelt en enda stor bluff - ingenting annat.

Som jag redan har påpekat i Sourze Att spela monopol med staten: 5 juni, 2005 talar statistiken rakt emot Svenska spels tomma argumentation. Staten lade 2003 ned enorma 720 miljoner kronor på reklam, events, sponsring och egna tv-kanaler. Detta, är cirka två miljoner kronor om dagen. Svenska spel och ATG är tillsammans Sveriges näst största annonsör efter ICA. Endast 14 miljoner ungefär tre promille av de 5 miljarder som staten tjänar på spelverksamheten går till Folkhälsoinstitutet för att hjälpa spelmissbrukare. Det är siffror som Svenska spel inte kan blunda för.

Att spela poker på privata hemsidor är således inte sämre än att ge Svenska spel pengarna. Kanske tvärtom, eftersom man stödjer underdogen när man spelar privat. Att svenska folket ens tillåter att staten med sin unika maktställning kan propagera för sina egna monopolföretag är nästan som att låta maffians karteller försvara sin verksamhet i helsidesannonser. Statens monopolverksamhet kan helt enkelt inte längre maskeras till någon sorts välvillig välgörenhet.


Om författaren

Författare:
Martin Ekdahl

Om artikeln

Publicerad: 09 sep 2005 13:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: