sourze.se

Myten om den spetsade drinken

Kan man lämna glaset obevakat eller inte?

En brittisk, rättsmedicinsk undersökning av blod- och urinprov från 1014 kvinnor som uppgett att de blivit drogade och sexuellt utnyttjade, visar inte i ett enda fall spår av Rohypnol och endast i 2 procent av fallen spår av droger som skulle kunna indikera ett ofrivilligt intag.

I en majoritet av de undersökta proverna fanns alkohol och i en tredjedel spår av partydroger som amfetamin och hasch.

De flesta proverna var tagna inom 24 timmar efter den anmälda händelsen.

Slutsatsen blir att kvinnorna själva i så gott som samtliga fall druckit sig så redlösa att de ärligt trott sig ha blivit drogade, på grund av sina minnesluckor.

Frågan uppstår då om de blivit utnyttjade medan de varit så redlösa att de inte kunnat värja sig mot oönskat sex eller om de glömt att de varit sexuellt aktiva under händelseförloppet.

Många av oss har väl bekanta som säger sig fått minnesluckor när de festat för hårt. Varför skulle inte detta kunna inträffa om en kvinna blir för full?

Jag har en bekant som berättar att han druckit sjukhussprit, varit på fest och hållit ett uppskattat tal vid middagsbordet, utan att dagen efter ha haft det minsta minne av det. Det var hans dåvarande sambo som berättade det för honom.

En annan bekant kommer inte ihåg allt vad folk säger att han gjorde, när han senast var på fest. Han hade ingen förklaring till en mindre kroppsskada som han ådragit sig, förmodligen för att han ramlat.

Ändå var han och den andre bekantingen kontaktbara och aktiva på olika sätt. Kanske de drabbades av vad som kallas "patologisk berusning" - man förefaller nyktrare än vad man egentligen är.

Och det är ju ingen hemlighet att om man petar i sig amfetamin, så kan man dricka mer utan att bli full. Nej, menar inte mina bekanta utan syftar på spåren av drogen i den rättsmedicinska undersökningen.

Sen har vi den hormonella förklaringen. Vad händer med hormonerna när vi dricker?

Testosteron är som bekant en förutsättning för all sexualdrift, både hos män och kvinnor.

Därför har även kvinnor en viss mängd testosteron, dock betydligt mindre än mängden östrogen. Och för männen gäller att de har en viss mängd östrogen, dock betydligt mindre än mängden testosteron.

I samband med alkoholintag minskar östrogenet hos kvinnorna, och testosteronet hos männen.

I kvinnans fall leder det till att testosteronets påverkan ökar medan det minskar hos mannen.

Han kanske vill mer än någonsin, men kan inte leverera.

Hon däremot både vill mer än annars och kan leverera.

I folkmun brukar detta fenomen ge upphov till tal om vin som "musöppnare" och "fyllekåta kvinnor". Hemskt vulgärt, men så är det i alla fall.

Låt oss då ta med detta i ekvationen plus beakta ytterligare en faktor, nämligen att kvinnlig lust är mer skambelagd än manlig dito. Ångesten över ett hopp över skacklarna torde i kvinnans fall bli större än för en man.

Varför mentala försvarsmekanismer torde gå igång och försöka förtränga det lilla man eventuellt kommer ihåg som tyder på en viss medverkan.

Kommer så kvällstidningarna och TV-programmen med sina berättelser om kvinnor som stod där på puben och sen inte minns någonting förrän de vaknade upp i en främmande säng.

Rädslan för att lämna glaset obevakat på krogen sprider sig, och när sen man vaknar i den främmande sängen, så måste det bero på att man blivit drogad. Det har man ju hört om.

Vidare bör vi ju tänka på alla fall av falska faderskapsangivelser inom fasta förhållanden. Detta indikerar också en större kvinnlig skamkänsla för otrohet än den skam män känner när de varit otrogna.

Vad jag menar är att det finns många faktorer att ta hänsyn till.

Och jag tycker att unga män och äldre singlar bör ta sig i akt. De bör absolut inte gå till sängs med en starkt berusad kvinna, hur villig hon än verkar vara.


***

Förtydligande:

Journalisten Decca Aitkenhead i brittiska Guardian se webbadress nedan har aldrig trott på att män springer omkring och droppar knock-out-piller i kvinnors drinkar, anser att det alltid haft något sagobetonat över sig, menar att kvinnornas egna drink- och drogintag skapat redlösheten, men tycks ändå förfäkta att ingen redlös eller kraftigt intoxikerad kvinna själv kan ha lurat män att tro att hon är vid fullt medvetande och villig, fast många av oss män och kvinnor på lokal och privata fester sett exempel på sådant beteende. Klängiga, kladdande damer som hänger sig runt halsen på en karlslok. Utan för Decca har dessa kvinnor blivit utnyttjade av en förbipasserande man medan de stått på pubens parkeringsplats och pissat på sina högklackade med strumpbyxorna nere kring anklar. Som alternativ bild se filmen "Snapper"!

Det är viktigt för att oskyldiga män inte skall hamna i fängelse att ett mer sannolikt förlopp hålls i åtanke. Nämligen scenariot med den fulla kvinnan som klänger och kladdar på första bästa karlslok på klubben eller på firmafesten, och som kanske sen inte minns sitt beteende eller vill tillstå det, utan inspirerad av tidningsskrönor, "urban legends" om knock-out-pillret i drinken, tror sig ha blivit sexuellt utnyttjad medan hon varit medvetslös och för svag för att värja sig.


Post scriptum: Glöm inte att Jan Guillou kallat mannen vår tids häxa!Länk: aftonbladet.se

***

Länk: forensic.gov.uk

Länk: society.guardian.co.uk


Länk: menshealth.about.com


Om författaren

Författare:
Michael Ståhlberg

Om artikeln

Publicerad: 09 sep 2005 14:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: