sourze.se

Deng och kommunismen

Var Deng Xiaoping en övertygad kommunist? Jag ställer mig tvivlande till detta.

I denna artikel skall jag ta upp frågan om Deng Xiaoping var kommunist eller inte. För många anses det som självklart att Deng var kommunist eftersom han ledde det kinesiska kommunistpartiet.

Deng var tidigt en högt uppsatt ledare i staten och kommunistpartiet. Han drabbades personligen hårt av kulturrevolutionen. Hans son blev rullstolsbunden sedan han hoppat från hög höjd när han förföljdes av rödgardister. Vid Maos död 1976 satt "de fyras gäng" vid makten. Till de fyras gäng hörde Maos fru. Efter Maos död störtades gänget från makten och högerkommunister med Deng i spetsen tog över ledningen i Kina. Till premiärminister tillsattes en annan högerkommunist Zhao Ziyang känd från massakern vid den himmelska fridens torg nu som demokratianhängare.

Vad som gör att man kan undra om han var en övertygad kommunist är följande yttrande:"Det spelar ingen roll om katten är vit eller svart bara den fångar råttor." Denna sentens följde han när han upplöste kollektivjordbruken och införde arrendejordbruk istället. Han tillät privat ägande av industrier och utländska investeringar. Han utsåg Zhao till partiledare 1986. Zhao efterträdde annan högerkommunist Hu Yaobang. När Hu dog 1989 utbröt stora demonstrationer. Nu hamnade Zhao i kollisionskurs med Deng när Deng beslöt att slå ned demonstrationerna med hjälp av militären. Det är emellertid inte säkert att Deng var motståndare till demokrati. Det var nog snarare det kaos som utbrutet i samhället som fick Deng att kalla in militären. Dengs efterträdare har visat att de sig kunna hålla samma höga tillväxt i ekonomin. Sedan Dengs tillträde 1978 har ekonomin fyrdubblats.

Deng var nog ingen kommunist men han ledde framgångsrikt det kinesiska kommunistpartiet.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 06 sep 2005 15:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: