sourze.se

Riksåklagaren - ett riktigt ruttet ägg

Hannes Rågstams fortsatta granskning av incestfallet Ulf Larsson visar oss en anmärkningsvärd sanning om rättssäkerheten. Den visar att vi absolut inte kan lita på landets högsta åklagarämbete RÅ.

Den visar att fusk, inkompetens och prestige råder i korridorerna hos de högst uppsatta tjänstemännen inom rätts-Sverige. Ni som såg TV programmet Uppdrag Granskning 16/8 har säkert sett detta bevis med egna ögon. I och för sig kommer allt detta inte som någon särskilt stor överraskning för mig och andra som redan är insatta i problematiken, men det bör sända chockvågar igenom samhället. Jag fruktar dock, att avslöjandena bara skapar en mindre debatt och sedan blir glömda för vi svenskar är inte direkt den typen av folkslag som vågar eller törs agera mot våra myndigheter. Vi accepterar deras beslut och vi är uppfostrade av ett halvt sekels socialdemokrati att lyda "det som står på pappret" och att "finna oss i saker och ting" även om vi råkar tycka att det är fel. Vi har också en förmåga att säga "det där angår inte mig personligen". Vi är flata och lata och vi orkar inte ta i någonting som inte berör oss själva och följaktligen kommer våra myndigheter undan med sina ofta horribla misstag som t.ex Joy Rahman, Ulf Larsson, Yasser Askar, Motalaflickan, Södertäljeflickan, Rissneflickan mfl. Den dagen vi själva blir berörda försöker vi desperat övertyga samhället om att det är som vi säger, men vi känner att samhället inte lyssnar. Ulf Larsson har upplevt detta. Joy Rahman har upplevt samma sak, precis som Yasser Askar och inte minst undertecknad - för att inte nämna många andra oskyldigt döma män och kvinnliga sexbrottsoffer vars förövare undkommit straff.

I Rågstams granskning har han lagt fram tydliga bevis för att Riksåklagaren, efter att en dom vunnit laga kraft, medvetet motarbetat den enskildes rättssäkerhet genom att tvärvägra inse fakta som stirrat honom rakt i ansiktet och som skulle kunna vara till den dömdes fördel. Till den som känner till RÅ-kansliet, är detta inte särskilt förvånande för fallet Ulf Larsson är bara ett av många där Rå agerat på detta sätt. Vad som var mest upprörande i TV-granskningen var hur RÅs kanslichef tolkade Hovrättens dom. I domen står det tydligt att flickans Veronica trovärdighet är lika med noll, men ändå tyckte RÅ-kanslichefen att hovrätten inte hade menat att hon hittade på alltihopa! Efter att kanslichefen sade detta ringdes Hovrättens ordförande upp och kallade RÅ kanslichefens tolkning av domen "rent trams" eftersom det var tydligt och stod i tryck i domen mer eller mindre att rätten tyckte att flickan ljög häcken av sig! Frågan uppstår då hur det kan komma sig att landets högsta åklagarämbete inte tycks kunna läsa svenska språket och uppfatta vad en domstol skriver? Av Hannes Rågstams TV-program framgår att RÅ är ett ämbete som, istället för att vara betryggande för vår sättsäkerhet i själva verket, av skäl som endast juristerna på Riksåklagareämbetet själva kan förklara, är en institution som är lika livsfarlig för medelsvensson som en bedragare som genom avsaknad av empati förstör livet för somliga.

Det är ingen mening att ni falska profeter som ständigt kritiserar mina påhopp på rättsväsendet börjar skrika nu! Hannes Rågstam har också genomskådat den svenska rättsbluffen som jag en gång skrev om här på Sourze. Han har bevisat att vad många, inklusive jag själv länge har hävdat är inte annat än sant. Och tacka fan för att jag skriver om detta nu - det är ett av samhällets största problem just nu! Att jag själv drabbats är ju ännu större rättfärdigande till varför jag återigen lyfter fram saken i ljuset efter Hannes Rågstams hårresande reportage.

Av fallet Ulf Larsson framgår ganska obestridligt att åklagare och polis handlat på ett sätt som endast kan rubriceras som "fusk". Att de med flit medverkat till den felaktiga fällande domen råder det absolut inget tvivel om varför det ska bli intressant att se om JO agerar och utreder saken till eventuellt åtal. Om JO inte gör detta kan vi bara konstatera att vi lever i ett rättslös stat när det gäller sexualbrottmål. Det är onekligen dags att någon polis eller åklagare blir åtalad och dömd för grovt tjänstefel så att andra kan få lärdom, men problemet som jag skrev om ovan är att vi svenskar är att fegt folk som inte vill åtala i sådana här fall därför att i just fall som rör oskyldigt dömda män kan det uppfattas som politiskt inkorrekt. Hade domen handlat om en flicka som utsattes för våldtäkt och förövaren gått fri på grund av rättsväsendets slarv skulle det troligen bli folkstorm ungefär som vi såg nyss i Motalafallet.

Det finns dock advokater och även åklagare som vet att detta fusk som ägde rum i fallet Ulf Larsson ständigt pågår. De vet också att Riksåklagaren faktiskt ÄR DET RUTTNA ÄGG som jag kallar honom i min ingress. Häromveckan talade jag med ett sittande justitieråd Johan Munck i telefon. På min fråga om oskyldigt dömda män som fällts på grund av slarv svarade han så här "Jag är övertygad om att det sitter en hel del oskyldigt dömda i svenska fängelser när det gäller det här typ av besvärliga mål!"

Det är först när vi, det svenska folket, agerar genom debatt och påtryckningar mot våra myndigheter som fenomenet sexualbrott kommer att behandlas med mer omsorg. Men eftersom vi är så jävla flata att vi inte orkar engagera oss kommer flera fall som Ulf Larsson och Motala Flickan, att behandlas med fusk och märkligheter från myndigheternas sida. Dock blir det en stor skillnad - de är så många att media inte kommer att orka skriva om dem alla och följaktligen kommer fenomenet att fortsätta.

Den som kan, om han vill, sätta stopp för alla dessa fuskdrabbade utredningar är Riksåklagaren. Det är också RÅ som har makten att rätta till felaktiga domar i fall där män har friats på fel grunder eller dömts oskyldigt. Men för att göra detta måste det finnas en god och samvetsgran sida hos RÅ - men ack! Vi vet ju alla att det aldrig går att hitta någonting gott i ett stinkande ruttet ägg.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 18 aug 2005 16:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: