sourze.se
Artikelbild

Prioritera småföretag - sedan offentlig sektor

"För politikerna är den viktiga uppgiften att skapa ett klimat där människor finner det vara mödan värt att förverkliga sin idé, att starta eller expandera en verksamhet. Det är då som de nya jobben skapas."

Sourze har bett ledarna för riksdagspartierna om att kortfattat redogöra för sina partiers respektive recept för att få ner arbetslösheten i landet. Först ut var Lars Ohly för Vänsterpartiet den 9 augusti. Här svarar Kds Göran Hägglund

Debatten om arbetslösheten handlar väldigt mycket om åtgärder för nya jobb inom offentlig sektor. Och på många håll behövs det verkligen fler anställda; inom vården, äldreomsorgen och rättsväsendet. Men den offentliga sektor kan aldrig vara större än vad näringslivets konkurrensförmåga medger. Här har den styrande majoriteten en blind fläck.

Sverige behöver nya företag och växande företag. De kan aldrig kommenderas fram. För politikerna är därför den viktiga uppgiften att skapa ett klimat där människor finner det vara mödan värt att förverkliga sin idé, att starta eller expandera en verksamhet. Det är då som de nya jobben skapas, som skatteintäkterna ökar och offentlig sektor kan få de efterlängtade förstärkningarna.

Jag vill därför försöka vara konkret. De tusentals regler om skatter och annat för de små företagen behöver göras färre och begripliga. Dubbelbeskattningen som innebär att pengar som satsas i företag beskattas hårdare än riskfritt sparande, måste avskaffas. Det är också nödvändigt att fasa ut förmögenhetsskatten, för den gör att investerare inte investerar i svenska företag utan placerar pengarna utomlands.

Om vi inte vill tävla om låglönejobben i den globaliserade ekonomin måste Sverige satsa mer på utbildning och forskning.

Det är också dags att ge upp alla de orimliga låsningar som finns omkring marknaden för hushållstjänster och som i praktiken bidrar till att svartverksamheten breder ut sig.

Fler måste få chansen till den självkänsla som det ger att ha ett arbete. Sverige har goda förutsättningar att komma på benen igen. Låt oss ta vara på dem.

Foto: Jann Lipka


Om författaren

Författare:
Göran Hägglund

Om artikeln

Publicerad: 17 aug 2005 16:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: