sourze.se

Tänk om Agneta Sjödin vore en man?

Jag tycker att det är märkligt att vi inte reagerar starkare över en kvinna som byter karlar på löpande band. Kan det kanske också bero på att det råkar vara just en KVINNA som gör det?

Bara Gudarna vet vilka och hur många de egentligen är, men när jag började räkna var den förste jag kom på fotografen Tony Fernandez. Sedan blev det ett längre förhållande med Niklas Strömstedt. När den fizzlade ut tröstade Agneta Sjödin sig hos Petter Bergström, men det höll i högst sju månader efter vilka allas vår Agneta förlovade sig med buller och bång med en inte för mig helt okänd kille som heter William Moberg. Men ack! När champagneflaskorna blev tomma och festljusen släcktes tog även det förhållandet slut. Nästa offret blev en viss Csaba Czinkochzky som Agneta träffade under en inspelning av Fångerna på Fortet. Det höll inte heller. Å så till Runar, en riktigt trevlig kille - men nej - det höll inte heller. Nu sägs det att Agneta ska gifta sig med en barndomskamrat. Jag säger bara så här GUD BEVARE OSS!

När jag kom på att skriva den här artikeln var min första spontana tanke: "Har Agneta Sjödin blivit nutidens Lill-Babs?", men nej så är det inte. Lill Babs var och är mycket folkkärare än Agneta, men de har en sak gemensamt - en förmåga att byta karlar så som jag byter strumpor! Under Lill Babs storhetsdagar var det mer acceptabelt att byta pojkvän lika ofta som man bytte trosor. Det var under den sexuella revolutionen. Men i dag lever vi i ett samhälle där moral och etik tycks ha ökat värde. Därför tycker jag att det är märkligt att vi inte reagerar starkare över en kvinna som byter karlar på löpande band. Kan detta bero på att vi är fascinerade av fenomenet och att vi gottas av att läsa om alla dessa karlbyten i skvallerblaskorna? Kan det kanske också bero på att det råkar vara just en KVINNA som gör detta? För om det vore en man skulle han stämplas som kvinnokarl, Playboy eller Don Juan! Vi skulle troligen fördöma en man, men vi fördömer inte en kvinna - är det inte märkligt? Vi tycker att det är ovanligt att en kvinna byter män så ofta, men ändå fascineras vi av saken mycket mer än vi skulle fascineras av en man som bytte kvinnor lika ofta som han byter kalsonger!

Sanningen är att det är inte så ovanligt, och det är troligt att Agneta Sjödin, i sin kända ställning, företräder en hel del kvinnor och män i Sverige som lever samma osäkra och omväxlande kärleksliv som hon tycks göra. Det sägs att tre av fem äktenskap i Sverige slutar i skilsmässa. Jag kan bara konstatera en sak: Vi svenskar är ett kastroffolk när det gäller kärleksförhållanden.

Givetvis ska man inte generalisera och givetvis fungerar många kärleksförhållanden livet ut. Personligen känner jag till väldigt många par som varit gifta uppåt 30, 40 och även 50 år, men för varje sådant par känner jag till kanske 10 st. som är skilda.

Men åter till Agneta Sjödin. Jag känner inte henne personligen, men jag har många bekanta som känner henne. Hon sägs vara en jättegullig tjej, sprallig och snäll. Frågan är om hon nu ska hålla sig till sin barndomskamrat eller om vi snart kommer att se honom som ännu en till på hennes "lista"? Jag tror inte jag behöver övertyga er om svaret på den frågan. Vi kommer dock att alltid fascineras av skriverierna om hennes karlar, men den stora frågan återstår: hur mycket skulle vi fascineras om hon hade varit en man som byte ut sina kvinnor lika ofta?


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 16 aug 2005 14:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: