sourze.se

Svenska nämndemän saknar stake

Ärligt talat så är jag ganska trött på sexmålsdebatten, men när jag läser artiklar av Caroline Persson och Michael Lundahl i efterdyningarna av den omtalade domen häromveckan känner jag ett behov av att stiga in och ånyo göra en insats.

Caroline Persson åberopar siffror som talar för att alltför få våldtäktsmän straffas och Michael Lundahl poängterar, med all rätt, vikten av att debattera alla aspekter av problematiken. Båda har rätt på sitt sätt, men vad jag saknar i debatten är grundorsakerna till varför vi har en så brinnande debatt om sexbrott i Sverige och varför så många mål slutar upp som felaktiga enligt den allmänna rättsuppfattning? Vi tycks leva i vad som onekligen verkar vara ett sexbrottsfixerat rättssamhälle. Själv läser jag flera utländska tidningar varje dag och ärligt talat så finns det inget medium utanför Sverige som ägnar så mycket utrymme åt våldtäkt och sexbrott som de svenska medierna.

En sak får vi åtminstone vara överens om, nämligen att det svenska rättsväsendets förflutet i sexmål knappast är imponerande. Vi vet ju att för många skyldiga går fria och vi har sett åtskilliga bevis på att oskyldiga döms. Vad är det då som orsakar alla dessa påstådda felaktiga domar? Enligt vad jag har erfarit ligger problemen inte alltid i tolkningarna av lagen såsom många vill ha oss tro utan det handlar mer om att vi i Sverige är drabbade av en av Europas sämsta poliskårer såväl som ett nämndemanna system som är i stort behov av förändring. Låt mig börja med polisen. I 80 av de drygt 100 sexmål som jag har granskat sedan 1994 har polisens dåliga och bristfälliga arbetsrutiner legat till grund för felaktiga bedömningar från domstolarnas sida.

Det brukar börja med brottsplatsundersökningarna. Det är sällan att den svenska polisen gör grundläggande brottsplatsundersökningar i sexmål. Jag kan ge ett bra exempel på detta: En 19 åring anklagades för våldtäkt mot en jämnårig flicka på ett hotellrum i Norra Sverige. Den misstänkte berättar för polisen att de inte alls haft sex på hotellrummet utan att de haft sex på en toalett vid diskot intill hotellet. Kvinnan förnekar att hon ens varit på toaletten. Mannen beskriver toasamlaget som ganska hetsigt där man sträckte händerna överallt på väggarna för att hålla balans under akten. Polisen trodde på flickan och mannen anhölls. Mannens far tog kontakt med mig. Han ville ha hjälp att skaffa en bra Stockholmsadvokat. Han hade läst mina artiklar på Sourze. När jag fick höra storyn undrade jag varför polisen inte hade gjort en brottsplatsundersökning av toaletten för att se i fall flickans fingeravtryck fanns på väggarna? Det var en söndag. Jag ringde till Polisen på orten och frågade om de hade gjort en brottsplatsundersökning av toan. Svaret blev att polisen inte har obegränsade resurser varefter jag, i ett nytt samtal, sade till polismästaren att jag omedelbart skulle kontakta medierna om brottsplatsundersökningen inte hade gjorts senast kl. 15.00 nästa dag. Dagen därpå ringer killens pappa till mig och berättar att polisen har hittat tjejens fingeravtryck överallt på toan vilket talar för att hon har ljugit om att hon inte varit på toan och därmed lades saken ned av åklagaren. Jag är övertygad om att han hade åkt dit oskyldigt om jag inte pressade polisen genom hot om massmedia! I ett annat fall blandade en klantig polisman ihop tre personers DNA genom att slänga tre lakan i en och samma påse. Fel man blev dömd, men först när advokaten Per Samuelsson begärde en egen fristående DNA undersökning av KTL blev mannen friad. Det finns flera sådana fall. Den färskarste av vilka är hur polisen struntade i att kontrollera flickans uppgifter om porrklubbsbesök i Stockholm i det uppseendeväckande incestmål där en 42-årig skåning nyss blev friad genom resning. Herregud - det kollade inte ens att flickan var i sin skola och pappan på arbetsplatsen då en del av övergreppen skulle ha ägt rum!

Och så till nämndemännen, eller "de kaffedrickande nissarna och tanterna" som jag brukar kalla dem. De flesta av dessa består av äldre pensionärer med en gammaldags syn på moral och liv. De har inte en susning om dagens moderna sexuella samspel mellan yngre människör. Många av dem utgår ifrån att en tjej får skylla sig själv om hon är full eller om hon klär sig utmanande. Samtidigt är deras egna dinasaurieaktiga sexuella erfarenheter så fruktansvärd begränsade till "missionären" att de inte fattar att det faktiskt finns kvinnor och män som gillar s.k. trekant! De faller för kvinnors krokodiltårar och de blir äcklade av vad de här i rättssalarna. De saknar helt enkelt stake och de bör bytas ut med yngre vettigare människor som lever i den riktiga världen. Är det inte dags för oss att fundera över att byta ut vår domstolssystem till ett 12-mannajury system som i många andra länder. Jag är övertygad om att ett sådant system hade straffat dem som undkommit straff och friat dem som blivit oskyldigt dömda på senare år.

Jag har sagt det förr och jag säger det ingen: eftervärldens dom kommer att bli mycket hård. Jag tror att det vi ser i dag bara är toppen av isberget. Många fler kommer att dömas oskyldiga, men ännu fler kommer att komma undan straff på grund av samma slarv som vi sett i flera års tid och som våra självgoda jurister inte tycks orka förbättra.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 04 aug 2005 11:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: