sourze.se

Avveckla län och landsting

Sverige är nu en delstat i den europeiska federationen. Ytterligare ett val och en nivå har tillkommit demokratin. Gamla måste då bort.

Sverige består idag av närmare 300 kommuner, 25 län, landskap och landsting samt en stat. Kommunerna har starkt stöd hos lokalbefolkningen och är i regel den del av demokratin som åtnjuter störst folkligt engagemang. Staten representeras av riksdagen, också den med starkt folkligt stöd, men när och var ser vi det stora stödet och intresset för län och landsting? Nästan aldrig.

Landskapen är en naturlig del av vårt land sedan medeltiden, vilket befästs var gång folkmusik, folkdräkter, dialekter och hembygdsgårdar tas i bruk. Dessa kan ej ifrågasättas då de inte heller ingår i den ekonomiska/folkvalda kalkylen utan är en del av vårt kulturarv och etnologi. Men län och landsting... Dessa administrativa monster som sysselsätter större delen av de så kallade pappersvändande byråkraterna i elak folkmun torde kunna försvinna. Och deras uppdrag och demokratiska funktion? Varför inte lägga över mer ansvar på kommuner och näringsliv? Måste till exempel vården ha ett eget organ, med egna skattemedel och egna val? Självklart inte. Att avveckla län och landsting och låta kommunerna och näringslivet sköta sina sysslor vore en välgärning så väl som för demokratin som vårt lands totala ekonomi.

Att EU håller på att bli Europas förenta stater är ett faktum vi inte kan blunda för utan bör anpassa oss efter för att bättre kunna hävda vår unika välfärd och folkstyre. Ett alternativ kan vara att utnyttja de regioner som Sverige haft naturligt under lång tid: Götaland, Svealand, södra Norrland och norra Norrland. I en fas av avveckling skulle sammanslagningar av län och landsting till dessa regionsindelningar ge möjlighet till utvärdering och praktisk konsekvensanalys.


Om författaren

Författare:
Per Hånell

Om artikeln

Publicerad: 04 jul 2005 13:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: