sourze.se
Artikelbild

Beirut - allt du önskar och lite till

"Du har inte levt om du inte en gång besökt denna stad och detta fantastiska land."

Beirut och Libanon, bomber och granater? Efter senaste månadernas oroligheter är det flera som strukit bort Libanon från sin lista på eventuella semestermål. Som boende i Beirut kan jag inget annat säga än - put it back! Beirut är en levande stad fullt av överraskningar och måste besökas. Du har inte levt om du inte en gång besökt denna stad och detta fantastiska land.

Vare sig man vill dansa hela natten, ligga på stranden och slappa, upptäcka den libanesiska själen eller bara shoppa så är Beirut rätt ställe. Stadens nya kvarter skiner ikapp med solen och de är stadens flaggskepp och stolthet. Downtown där många turister håller till är tjusigt och fullt av restauranger och caféer där man kan sitta i timtal med en meze libanesisk plockmat och en narghile vattenpipa och bara njuta av livet och titta på folk. Restaurangen Karam som visserligen ligger lite avsides i Downtown serverar en utmärkt meze och servicen är excellent.

Men det är inte endast denna flärdfulla tillvaro som lockar mig och som fått mig att älska Beirut. Det är den magiska blandningen av nytt och gammalt, högt och lågt. Kvarteren där man trängs med kvinnor i hijab så kallad slöja, ivriga frukthandlare, Gucciklädda herrar, moskeer och kyrkor tätt intill varandra, folket som nyfiket tittar på förbipasserande, husen som berättar historier om det svunna kriget. Allt som gör denna stad så trollbindande och älskad. Som gör att man blir tårögd när man landar i Libanon och gråter när man lämnar landet.

Är man en nattens människa kan man börja på Monot som gatan heter där de flesta nattklubbarna ligger. Dit kommer libaneser i drivor uppklädda, festglada och fulla av energi. För natten är alltid ung i Beirut och leder ofta till ställen man inte trodde fanns. På Monot finns ett urval av runt 30 nattklubbar att besöka. Där finns alla möjliga musikinriktningar och klubbstilar. Vid den stora shoppinggatan Hamra ligger en liten bar vid namn Sofar vilken jag kan rekommendera. Ett mycket enkelt ställe där man spelar live musik på helgerna och där folk dansar tills de utmattade sjunker ner bland goda vänner. Ett annat ställe att besöka om man vill upptäcka Beiruts homovärld är nattklubben Acid som ligger i Sin El Fil. En packad men stor klubb med dansanta killar och tjejer som lever fullt ut även om det bara är i skydd av nattens mörker. Natten kan avslutas och morgonen påbörjas på Zaatar w Zeit eller något annat snabbmatställe där man bland annat kan få libanesiska manakich varma tunnbrödrullar med ost eller zaatar en timjanblanding.

Innan man drar ut i nattlivet är en promenad på Beiruts Corniche att rekommendera. Där samlas folk under sommaren när solen börjar gå ner resten av året finns det även mycket folk på dagarna. Man röker vattenpipa, äter manakich och nötter, fiskar, skvallrar och kollar in varandra. Ett billigt nöje med mycket att titta på.

Vill man sedan handla finns det nya shoppingcentret ABC fullt av märkesaffärer och trevliga caféer. Hamra är Beiruts mest kända shoppinggata och den gatan liksom området Mar Elias är värt ett besök. Är man ute efter att fynda ska man åka till det armeniska området som ligger i utkanten av stan, Bourj Hammoud. Där säljs allt mellan himmel och jord och för att få en riktigt bra affär bör man pruta. Att ta taxi inom Beirut kostar 5000 lire vilket motsvarar ungefär 25 kronor. Vill man åka lite billigare tar man en "service" vilken man delar med andra som ska till samma område och man hoppar oftast av i närheten av sitt mål. Detta kostar 1000 lire, vilket är runt 5 kronor.

Befinner man sig i Libanon och vill komma bort från storstadens myller är grottorna i Jeita ett både vackert och intressant turistmål. De romerska ruinerna i Baalbek bör även de besökas. Både ställen kan planeras som dagsutflykter och att ta på sig bra skor rekommenderas.

Längs med kusten ligger strandställena där man betalar en liten slant för att gå in och man får då tillgång till dusch, solstolar, swimmingpool och ofta cafeer eller restauranger. Coral Beach är en välbesökt och populär sådan så kallad "beach club".

Om man är i Libanon får man inte missa den goda maten. Snabbmatsutbudet är stort men inget går upp mot en libanesisk meze. Det libanesiska köket innehållet många godbitar såsom taboulleh persiljesallad, hommous kikärtsröra med kött och pinjenötter, muttabal auberginröra sååå gott, grillspett, grillade grönsaker, kibbe nästan som köttbullar fast med bulgur i manakich varma brödrullar med ost,. Listan är lång och så är även natten där man sitter och avnjuter dessa godsaker med en vattenpipa bubblande bredvid sig.

Nämnas bör det libanesiska folket. De flesta är en fröjd att ha och göra med. De är vänliga, nyfikna, smarta, kunniga och gästfria. Att man efter så många år av krig kan uppvisa sådana sidor slutar jag aldrig förbluffas över. Att få träffa sådana människor gör bara det ett besök väl värt.

Illustration: Mia Berqvist


Om författaren

Författare:
Sandra Gren

Om artikeln

Publicerad: 29 jun 2005 21:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: