sourze.se

Ryssland, världens snabbast växande reklammarknad

"För tio år sedan var varumärkesreklamen knappt existerande här. Nu finns över 60 000 varumärken på display i landet."

"När det inte längre är inne att röka - snusa"

"På TV visar man inte allt - köp en Philips hos oss, få en gratis dvd-spelare"

"Din flickvän gick hem, men hennes väninna stannade kvar - Foster’s"

"Det nya Skandinavien - lägenheter av Skanska"


Sällan har jag sett en så tättstående billboardreklam som här i St Petersburg. Många gånger är det inte mer än fyra-fem meter mellan dessa gigantiska billboards. I tillägg finns, längs de största körlederna, även TV-skärmar i megaformat uppmonterade på hustak. Längs med Nevsky Prospekt har Nokia nyligen täckt en hel husfasad för att lansera sin senaste mobiltelefon, som ju självklart inte bara är en mobiltelefon längre. Undrar hur mycket hyresgästerna i det huset får betalt för att låta sina fönster täckas över?!

Det sägs att Ryssland är världens nu snabbast växande reklammarknad. För tio år sedan var varumärkesreklamen knappt existerande här. Nu finns över 60 000 varumärken på display i landet. I Moskva, finns mer billboardreklam än i hela Storbritannien, enligt International Herald Tribune. Jag får lust att resa dit bara för att se det med egna ögon. Hur tätt står den där månne?

Ibland inbillar jag mig att reklampelarna är en del av landskapsarkitekturen här i St. Petersburg. På vintern till exempel, när det mesta är grått, lyser de verkligen upp omgivningen och inbjuder här och var till läsning. Fast det är, såklart, mest bilderna jag tittar på. Ungefär som när jag bläddrar i en veckotidning. Och det är det ju skönt att kunna göra när man sitter fast i trafiken på väg hem från jobbet.

Samtliga billboards verkar tala till mitt ego. De lockar med vackra människor i rena, moderna miljöer och de talar till mina känslor. Precis så som bra reklam ska göra. Om jag inte skärper mig kanske jag glömmer att vara kritisk.

Det var förresten i ett av mina kritiska ögonblick som det slog mig att man skulle kunna dela in billboardreklamen i St. Petersburg i fyra kategorier: alkohol, tobak, fastigheter och personlig image. De talar om vad du bör dricka, röka, hur du bör bo och vad du bör göra och köra för att bli så framgångsrik och attraktiv som möjligt. Speciellt om du är man. En mycket stor del av reklamen verkar nämligen vända sig direkt till männen.

Kan det vara för att Ryssland är så mansdominerat, funderar jag för mig själv. Nej det var nog en småaktig tanke, det måste ju såklart vara för att männen är den grupp som har starkast ekonomisk ställning! Hur som helst så surrar det av kvinnlig sexualitet och manlig styrka - och hej! Där är ju Marlboromannen! Jag som trodde att han var död och begraven.

När jag stod i tunnelbanans rulltrappa igår kväll slog det mig plötsligt att jag nog får vara glad att jag inte är en reklammakare som försöker slå mig fram på den ryska marknaden; för hur effektiv kan denna billboardreklam egentligen vara? Hur finurlig och extraordinär krävs det inte att man är för att synas med sin reklam? Det är ju rena djungeln. Dessutom ökar kostnaderna för mediaplatserna stadigt, vilket ju ställer ännu högre krav på genialisk reklam. Jag ser för mig hur byråfolket, med håret på ända och svettdroppar i pannan, sliter för att producera de ultimata budskapen som ska få varje finsmakande Peterburgsbo att köpa just denna produkt.


Om författaren

Författare:
Camilla Bondareva

Om artikeln

Publicerad: 02 jun 2005 17:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: