sourze.se

EU och Darth Vaders mörka hot

Glädjen över nejsidans seger grumlas. Några av de mest högljudda förespråkarna kom från extremhögern och -vänstern.

Länge var EU ett NEJ för mig. Ett rungande nej, lika starkt som fransmännens eller holländarnas i valet om eu-konstitutionen. Överförmyndigande och en statligt styrd supermakt kändes inte som några tilltalande alternativ. Lika litet som Darth Vaders totalstyrda imperium i Star wars där senator Palpatine håller i trådarna. Imperiet är från början en republik där alla planeter och kulturer får vara med. En federation, en union som förvandlas till ett mörkt monstrum styrd av en diktator som samlar all makt i sin hand.

Av någon anledning har det byråkratiskt styrda EU med sin centralmakt i Bryssel och en gemensam union, valuta och grundlagar alltid fått mig att med ett rysande känna Dart Vaders iskalla flåsande i nacken. Europas länder är olika och olikheterna har visat sig större än den fredliga samverkan.

Nu har luften gått ur ballongen. Valet i Frankrike blev en katastrof för EU-förespråkarna, men knappast någon seger för nejsidan. När några av nejsidans mest högljudda förespråkare består av nationalsocialistiska, främlingsfientliga grupper och extrema vänsterfalanger är båda sidor förlorare. Min gode vän Anders, som är ekonom tillika varm EU-förespråkare har ofta använt som argument att EU motverkar krig, rasism och främlingsfientlighet och befrämjar ett solidariskt Europa. Som motargument har jag försynt inflikat, "men om det är så att detta utopiska läge aldrig går att uppnå i ett Europa som har för många olika kulturer, länder och skild historia för att det ska lyckas, blir inte fallet större och hotet mörkare om unionen är ett faktum och problemen äter upp de goda föresatserna inifrån i en nära framtid? Vad händer med de etniska minoriteter, till exempel romerna i östeuropa om en gemensam union kollapsar?"

Redan nu har svårigheterna uppenbarat sig. Människor känner sig inte som européer. EU:s politik i Bryssel är ljusår ifrån vardagen för vanliga människor. Samtidigt vinner extrema grupper terräng för sitt anti-EU-motstånd. Hur kan man som nejförespråkare få ekvationen att gå ihop?
När nationalismens vålnad sveper genom Europa är det svårt - även för en nejförespråkare att inte känna en bitter smak i munnen efter valet i Frankrike. Trots det demokratiska riktiga i en folkomröstning. Darth Vaders mörka hot emanerar plötsligt från två håll.


Om författaren

Författare:
Ninna Bengtsson

Om artikeln

Publicerad: 02 jun 2005 23:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: