sourze.se
Artikelbild

S stoppar direkdemokrati

Det har debatterats mycket om svikna vallöften, t ex Annika Billström som gick till val på att inte införa biltullar. Nu stoppar man demokratiska boföreningar.

Men jag vill ängna några rader åt det faktum att S och dess allierade faktiskt sätter den kommunala demokratin ur spel och går helt emot hyresgästernas krav på  direktdemokrati. Vår kommun Solna, använder ansvarsfullt pengarna som borättsföreningarna betalar till att bygga mest bostäder i Sverige. Både hyresrätter och bostadsrätter. Det är både förnuftigt och vettigt. Det är ansvarfull ekonomi. Vi har en stark kommunal budget och den kan användas till kommuninnevånarnas bästa. Sånt avgör vi väljare själva i kommunala val.

Under de senaste åren har S till varje pris försökt stoppa ombildande av allmännyttiga bostäder till bostadsrättsföreningar i förorterna. Själva bor många ledande Socialdemokrater i fina bostadrätter. Ta bara exemplet den nye jämlikhetsministern Jens Orback som direkt gjorde ett jätteklipp bostadsrätt när han tog klivet från "kritisk journalist" och blev minister. Eller Laila Freiwalds som också köpte en bostadrätt. Självaste Göran Persson blev herrgårdsägare på 1 maj. Om man skulle syna S ledningen så lär man upptäcka att de själva gärna bor i bostadrätt eller villa. Men dom anser inte att det är bra eller rätt politik för oss vanliga skattebetalare.

Vi som bor i kranskommuner och i Stockholms förorter skall förnekas detta. Är det den jämlikheten man pratar om?
För mig är det att bedriva värsta formen av klasspolitik och bidra till ökad segregation. Det kan bara jämföras med hur det var i Sovjet förr i tiden. Politikerna bestämmer hur folket ska leva men lever själva tvärtom.

Den kommunala självbesämmanderätten har alltid haft en stark förankring i svensk demokrati. Men inte längre. Nu får kommunerna inte bedriva vilken bostadspolitik de vill. Då fixar S snabbt en stopplag i riksdagen som går helt i strid med den kommunala självbestämmanderätten. I Solna väljer vi vår egen politiska ledning och betalar egen kommunalskatt, enligt alla demokratiska principer. Jag bor i en fastighet i Rudviken där 2/3 delar av hyresgästerna vilket lagen kräver valt att bilda bostadrättsförening för tre år sedan precis som våra grannar gjort i vårt område. Det krävs alltså 2/3 dels majoritet och inte enkel majoritet med bara 51 procent. Men det struntar man i fullständigt.

Att vi som bor i fastigheten många barnfamiljer vill förvalta vår egen fastighet, att själva ordna med en trevlig miljö kring vårt hus o vår gård o inte betala hyra om och om igen utan själva äga o förvalta under eget demokratiskt ansvar, struntar man helt i. Det som är helt enligt lagen och kan kallas för direktdemokrati har vi fått kriga om i tre år nu efter att bl a länsstyrelsen i Stockholm avslagit vår liksom mängder av andra förortsföreningar ansökningar. Man bollar frågan vidare till Boverket och sen sägs det att vi inte kan överklaga detta beslut. Det strider ju helt mot Europakoventionen. Man anser inte att de gällande reglerna och hyresgästernas demokratiska rättigheter är vatten värda. Men S tänker tydligen inte på hur många som är socialdemokrater i alla boföreningar i Stockholm som fått avslag trots demokratiska omröstningar och demokratiska föreningar som vill ha närdemokrati. Vi får sitta o titta på alla boföreningarna i fastigheterna omkring oss som bryr sig om renovering, plantering av blommor, satsning på fritidsutrymmen mm mm.
Det är helt enkelt en otrolig sammanhållning i vårt område mellan de som bor i bostadsrättföreningarna.

Måtte alla de tiotusentals hyresgäster som vill bilda bostadsrättsförening som röstat på S minnas detta vid nästa val.


Om författaren

Författare:
Ludde Lindström

Om artikeln

Publicerad: 31 maj 2005 11:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: