sourze.se
Artikelbild

Feminism är ute och media vänder kappan

Häromdagen sa en kille till mig med sarkasm i rösten: "Men Anna, vet du inte att det är ute med feminism?"

Och? Vadå? Jag fattar inte. Vad ville han ha sagt med det? Som om jag någonsin skulle ha varit "inne" med de åsikter jag har. Och som om jag bryr mig om vad som är inne och ute när det gäller mina ståndpunkter om rättvisa och demokrati. Ska jag sluta tycka till när jag ser en orättvisa bara för att det är "ute"? Nej, ännu är jag inte en fullfjädrad politiker.

I SVT har det andra programmet om hatfeminister just körts. Jennie Vestling, skribent här på Sourze, undrar varför feminister skämmer ut sig. Jo, hon har också sett SVT:s "Dokument inifrån". Jag har också sett det. Som gammal TV-redigerare kan jag inte låta bli att se att de hårdvinklar och kör med ganska fula knep vid redigeringsbordet. Frågan är VARFÖR de gör det.

Det är väl inte så konstigt att dessa kvinnor som hjälper den ena slagna och misshandlade kvinnan efter den andra, känner ett visst hat mot kvinnornas plågoandar. I detta fall är det ju männen det handlar om. Det är inte konstigare än om man inom polisen känner frustration när vissa grupper återkommande begår brott och polisen tvingas stå maktlösa. Det skulle nog inte vara så svårt att krypa under skinnet på några frustrerade poliser i en dokumentär och få dom att erkänna både det ena och det andra. Och dom behöver inte vara fascister för det. Dom kanske bara får se lite mer än vi andra medborgare.

Jennie, det är inte feministerna som skämmer ut sig här - det är SVT som hänger ut dessa kvinnor genom att vinkla deras uttalande i en tid där det är "ute att vara feminist". Glöm inte att dessa kvinnor faktiskt har hjälpt många kvinnor att överleva.

Jodå, det märks att feminismen är ute. Jag ÄR inte blind. När Anna Ekelund som skrivit här på Sourze fick jobb som kolumnist på Aftonbladet blev jag inte förvånad. Hon skriver bra, "ligger rätt i tiden" det är ju ute med feminism. Och Aftonbladet vet precis vilka knappar dom ska trycka på för att synas och höras. Anställ en snygg antifeminist som skriver lite elakt om feminister och som haussar upp porren. Här ett exempel på ett av hennes citat: "Pornografin är demokratisk. Och mer än så. Alla är välkomna."

Vadå? Öppna ögonen. För många är porrindustrin det enda som återstår som en väg ur fattigdom. Är det dagens demokrati? "Rätten att få sälja sin kropp mot sin vilja?"

Det finns olika sätt att skaffa sig UPPMÄRKSAMHET i dagens mediaklimat. Antifeminismen är inne - och jag är förstås HELT UTE! Men, jag bryr mig mer om rättigheten att få säga vad jag känner och tycker än att tjäna pengar, ligga rätt i tiden eller för att behaga vissa grupper.

Tack för mig!


Om författaren

Författare:
Anna Drangel

Om artikeln

Publicerad: 23 maj 2005 23:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: