sourze.se
Artikelbild

Bästa marknadsföringen gav Elena segern

"Jag har ett förslag till Stockselius och EBU: Varför gör man inte ungefär som vi gör här i Sverige, fyra deltävlingar genom att dela upp Europa i fyra geografiska områden?"

Spekulationen som kom i media i efterdyningarna av Eurovision Song Contest var ungefär som vi som fanns på plats hade förväntat oss. Först kritik mot Martin Stenmarck, bredvid en hylling av "svenska" Elena som vann för Grekland, och sedan blev Martin förlåten av svenska folket. Kronikörerna har alla skrivit att man bör ändra formen för tävlingen, och det ligger någoting i det, men här är de kalla fakta angående årets Eurovision Song Contest: Grekland vann därför att Grekland hade den bästa låten kopplad till två andra saker, nämligen bästa framförande och framför allt bästa marknadsföring! En av de förhandstippade favoritera, Vitryssland hade investerat fyra miljoner dollar i marknadesföringen av deras bidrag. Pengarna betalades av artistens stenrike make, men det hjälpte inte. När den ryska popstjärnan Filip Kirkorov som också låg bakom Vitrysslands bidrag frågade mig hur detta kunde hända, gav jag honom ett enkelt svar: Det går inte att köpa en bra röst med pengar. Tjejen sjöng dåligt helt enkelt - därför förlorade Vitryssland.

Det var inte bara Sverige som förlorade i årets tävling. Litauens bidrag, där jag själv var inblandad förlorade också, liksom Belgien som hade en kanonballad i "Le grand soir" skriven av två av Belgiens bästa låtskrivare. Island förlorade också trots att de hade an fantastisk låt. Jämför dessa fiaskon med Moldovien som gick vidare med en urkass låt. Det var troligen tanten som satt i gungstolen och som slog på trumman mot slutet av bidraget som vann rösterna. Om så var fallet har Eurovision blivit rätt så patetisk och det är onekligen dags att återinföra jurysystemet. Min kollega Bobby Ljunggren har sagt i en intervju på esctoday.com att han tycker att man ska återinföra juryn därför att man ibland behöver höra en låt två eller tre gånger innan man kan uppåfatta den. Uppenbarligen klarade inte Europa av att smälta så många låtar på en gång och det är den enda tröst som vi och andra som förlorade, inklusive Sverige, har förstått.

Standarden var dock hög. Det kan man inte förneka. Till och med småländer som Ungern och Albanien gjorde fantastiska prestationer, och Maltas bidrag var av så hög internationell klass att låten förtjänar att bli en lika stor hit i Europa som den vinnande låten. Frågan är bara om det någonsin går att säga att den ena låten är bättre än den andra. Pröva själv, lyssna på 39 låtar du aldrig hört förut och försök bestämma inom tio minuter vilken som var bäst - utan att få två lyssningar. Klart att det är omöjligt! Därför måste Svante Stockselius ta tag i tävlingen innan den spårar ur.

Jag har ett förslag till Stockselius och EBU: Varför gör man inte ungefär som vi gör här i Sverige, d.v.s. fyra deltävlingar genom att dela upp Europa i fyra geografiska områden. Varje delområde har sedan sin egen deltävling och plockar två bidrag som går till en stor final. Två till bidrag skulle kunna gå i en slags "andra chans" så som vi gör här i Sverige. Det blir då till slut åtta finalister och man väljer två till ur de som kom till andra chansen. Grupp A skulle kunna vara Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Lettland, Litauen och Estland. Grupp B skulle kunna bestå av Ukraina, Belarus, Ryssland, Ungern, Polen, Czekien, Slovakien och Rumänien. Grupp C kan vara Grekland, Turkiet, och alla de forne Jugoslaviska länderna medan grupp D skulle vara de västeuropeiska länderna England, Irland, Benelux, Tyskland, Frankrike, Spanien,. Schweitz, Portugal mfl. På detta sätt skulle man ha en stor final bestående av endast 10 låtar - men de skulle vara de tio bästa låtarna i Europa. TV tittarna skulle ha lättare att välja ut tio låtar och rätt låt skulle definitivt vinna.

Någonting måste göras. Hela Europa genomgår just nu en stor förändring och "Eurovision" måste hänga med. Det återstår att se vad EBU lärt sig av årets tävling. En sak är i alla fall klar; att det var rätt låt som vann och det var ett mirakel att den vann bland hela röran som jag fick lyssna på dag in dag ut där nere i Kiev. Och Sverige då? Vi kommer igen. Var så säker på den saken!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 23 maj 2005 23:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: