sourze.se

Estonia - konspirationsteoretikerns våtaste dröm

"När lögner avslöjas är de engångsföreteelser, undantag. Denna inställning är dock bara ett av många exempel på historielöshet. Frågan är om inte denna historielöshet dessutom är en del i Den Stora Konspirationen."

Självfallet är jag anhängare av konspirationsteorier. Särskilt den att makten konspirerar mot folket, att dom däruppe vill något ont och ljuger för oss. Jag tror att detta onda, och dessa lögner, förr eller senare skadar oss. Svensken rynkar alltid föraktfullt på näsan åt allt tal om konspiration. Finns inte i det här landet, har aldrig gjort. När lögner avslöjas är de engångsföreteelser, undantag. Denna inställning är dock bara ett av många exempel på historielöshet. Frågan är om inte denna historielöshet dessutom är en del i "Den stora konspirationen". Som konspirationsteoretiker kan jag därför inte låta bli att påminna er om några fall.

Få kanske ännu inte riktigt har klart för sig vad amiralerna på Skeppsholmen i Stockholm hade för sig i början av andra världskriget. Men deras planer på att vid första bästa tillfälle lämna över riket till Hitler kallar i alla fall jag för en rätt ordentlig "konspiration"? Säpos samarbete med Gestapo ledde till att vi givetvis konspirerade mot judarna. Det var Sverige som krävde att tyska judar skulle ha ett J stämplat i passet. Något eliten länge försökte mörklägga, man skyllde det som ett nazistiskt påhitt.

Samtidigt som makten lurade i folket att landet var neutralt, samarbetade militär och underättelsetjänst i det fördolda med amerikanska försvaret och dess hemliga polis.
Neutraliteten, som vi alla trodde på, var en lögn. Begreppet användes framgångsrikt som förklaringsmodell till våra astronomiska försvarskostnader, bland de högsta i världen. Neutraliteten krävde en egen försvarsindustri. Mycket av pengarna hamnade i Wallenbergarnas fickor. Samma Wallenbergare som fanns på amerikanarnas svarta lista över företagare som samarbetat med tyskarna under kriget.

Procentuellt finns fler svenskar registrerade hos svenska Säpo, än det fanns östtyskar registrerade i Stasis arkiv.
Man kan inte jämföra Sverige med Östtyskland, protesterar någon. Historien visar dock att när repressionen behövs då används den. När den startar ska man helst inte befinnas godtyckligt registrerad hos säkerhetspolisen. Då kan det gå en jäkligt illa.

Störste registratorn av opålitliga personer var IB, en socialdemokratisk hemlig organisation som samarbetade med Säpo, alltså indirekt med CIA. IB kartlade och spionerade på vänstersympatisörer. Högerfolk ansågs pålitliga, trots att fascism är en borgerlig ideologi. Bland IB:s informatörer kan nämnas kommunstyrelsens nuvarande ordförande i Göteborg.

Boforsbyken blev aldrig tvättad. Lögnerna tålde inte dagsljuset. Korruption och konspiration är bara förnamnet på denna affär. Här finns underliga bilolyckor då folk dör. Här finns andra som "ramlar" framför tunnelbanetåget och omkommer. I Boforsbyken finns också en mördad statsminister sannolikt djupt involverad.

Den märkliga Palmeutredningen nämner jag bara kort. Att Konspiratörernas Furste, Ebbe Carlsson, snabbt fanns på plats förvånar dock ingen med mina böjelser. Tidigare hade han skött mörkläggningen av Geijeraffären samt hjälpt till att lägga locket på då en IB-agent avslöjades på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Parantetiskt måste jag nämna att Ebbe Carlsson skötte Geijeraffären närmast genialiskt. Sällan har lögn blivit sanning och vice versa på ett mer sofistikerat sätt. Skadeståndet på 50 000 kronor från DN till Geijer var liksom bara grädden på moset, att med diverse finter dessutom lyckas sätta skräck i fega redaktörer var säkert värt mycket mer än själva skadeståndet. Avslöjaren placerades flera år framöver i karantän i tidningsarkivet. Men historien var sann. Säpo hade övervakat "Bordellmamman". I hennes stall fanns en polsk prostituerad, misstänkt spion. Bland kunderna registrerade Säpo en justitieminister, en statsministerkandidat, två generaler, en näringslivshöjdare med mycket nära relationer till hovet, samt enligt de prostituerade den största näringslivshöjdaren av dem alla. Och Ebbe Carlsson klarade allihop ur knipan.

En konspirationsteoretikers våtaste dröm är nog ändå Estonia. Om bogvisiret lossnat på så sätt som statens utredare påstår, hade hon slagit runt och flutit minst ett dygn innan hon sjönk. All expertis, utom den av staterna tillsatta i Finland, Sverige och Estland, är överens om att om bogvisiret lossnat och vatten strömmat in framifrån hade hon inte sjunkit så snabbt. Hålet måste ha uppstått under vattenlinjen. Det kan ha varit en tank som exploderade, det kan ha varit sprängladdningar. Något annat än ett bortslitet bogvisir orsakade i alla fall katastrofen. Om vapen, stulna av ryska maffian, fanns ombord, fanns givetvis också makter som till varje pris ville förhindra att dessa vapen hamnade i den svenska militärens händer.

Det är nämligen så världen fungerar, som i en spionthriller på teve. För ni tror väl inte att manusförfattarna bara hittar på?


Om författaren

Författare:
Roger Lord

Om artikeln

Publicerad: 21 maj 2005 01:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: