sourze.se

Moskva den 9 maj 2015

Kommer Ryssland 2015 vara en sammanhållen stat och kommer man att på nytt att tillhöra en union?

Den 9 maj 2005 firade Ryssland segern över Nazisttyskland 1945. Ryssland firade segern i en inte alltför gynnsam omgivning. Sovjetunionens sammanbrott ligger nära i tiden och demokratin har inte stabiliserats ännu. Yttrandefriheten är bristfällig. Förhållandet till de forna staterna i Sovjetunionen är dåligt. Förhållandet till de baltiska staterna är mycket dåligt. Ryssland vägrar att erkänna att de baltiska staterna anslöts till Sovjet med tvång och i Baltikum är de antiryska känslorna starka. President Bush strödde salt i såren genom att besöka Riga i anslutning till Moskvaresan. Det tillfredsställde kanske kallakrigsandan i USA men kanske kommer det att visa sig mindre välbetänkt i framtiden om USA skulle behöva Rysslands stöd för sin politik.

I det "nära utlandet" som Baltikum tillhör finns också Ukraina. Detta land har genomgått en omfattande demokratiseringsprocess. Skulle Ryssland genomgå samma process skulle kanske några av Rysslands 89 regioner förklara sig självständiga. Därmed skulle Ryssland liksom en gång Sovjet upphöra att vara en sammanhållen stat.

Om Ryssland 2015 fortfarande existerar som en enad stat är det ytterst få av krigsdeltagarna som fortfarande lever. Det är tragiskt att Sovjetmedborgarna som förlorade 27 miljoner människor i kriget skall ha fått så lite utbyte av segern 1945. En mera positiv utveckling för Ryssland vore om man tack vare höga oljepriser skulle kunna öka levnadsstandarden. Kanske skulle man kunna bilda en ny union bestående av Ryssland, Ukraina, Vitryssland och Kazakstan. Om unionen blir framgångsrik kanske andra forna sovjetstater ansluter sig.

I Västeuropa 2015 kommer EU att ha inkluderat staterna i forna Jugoslavien och man börjar närma sig 35 stater i unionen.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 11 maj 2005 10:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: