sourze.se

Kommunals fajt - rena såpoperan!

Kommunals avtalsförhandlingar avslöjar att facket går helt i regeringens ledband.

Återigen har Kommunal åstadkommit ett avtal som knappast höjer lönenivån för de kommunalanställda. Talet om att man lyckats höja lägstalönen till 15.000 kronor i månaden avslöjades brutal i TV-programmet "Uppdrag granskning". Liksom efter förra avtalsstrejken var det endast ett ytterst ringa fåtal som fick sina ingångslöner höjda. De flesta heltidsanställda hade redan innan avtalets ikraftträdande, både då och nu, 15.000 kronor eller högre i lön. Istället för att offra all sin tid åt att förhandla om högre ingångslöner borde Kommunal en gång för alla satsa på att överta Vårdförbundets modell för individuella löneförhandlingar. Där har man lyckats höja lönenivån med 50 procent under senaste tioårsperioden. Motsvarande utveckling inom Kommunals område torde knappt uppvisa hälften av denna ökning.

För övrigt kan liknande jämförelser göras med andra tjänstemannaförbund inom Saco och TCO. Man kan statistisk utläsa att lönenivån i dessa förbund ungefär fördubblats för anställda i åldern mellan 25 och 45 år. Man kan tydligt se hur lönetrappan ökats vid 25, 30, 35... 55 års ålder vilket är effekten av en sund princip – att lönen ökar med ökad erfarenhet och att löneökningarna är större vid yngre ålder än vid högre ålder.

När den 20 årige kommunalarbetaren blivit 25 år och alltså skaffat sig fem års erfarenhet vill han/hon givetvis också märka detta i lönekuvertet. Och visst har lönen ökat efter de fem åren – men den som då är 20 år och just inträtt i arbetet får ju i stort sett samma lön som 25 åringen uppnått!

Tillspetsat kan man säga att kommunalaren når sin slutlön 40 år före pensioneringen. Alla kommulare åker ju samma lönehiss hela livet. tjänstemännen " åker rulltrappa " Kommunals snittlön som ligger på c:a 17.500 kronor ger en nyanställd möjlighet att öka sin lön med endast ett par tusenlappar under hela sitt yrkesverksamma liv.
Uppdrag granskning visade enkelt och klart att en av anledningarna till Kommunals låga löner beror på fackets starka anknytning till regeringspartiet Socialdemokraterna. Ylva Thörns ihärdiga nekande till att ingen hade påverkat henne under förhandlingsgången verkade i genomskinligaste laget. Snarare blev det klarlagt att det är just beroendet av regeringsmakten som är anledningen till att lönerna inte får ökas på annat sätt eller i annan form än som redan är bestämt.


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 28 apr 2005 11:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: