sourze.se

Rökförbud, jippie, jippie, jippie

Tack tusen gånger och åter tusen gånger för att det äntligen kommit ett förbud mot rökning. Men vad kommer härnäst att förbjudas?

Jag är överlycklig för att rökning äntligen förbjuds på alla uteställen. För vem vill att maten ska smaka rök? Vem vill andas in någon annans utblåsta rök? Vem vill se någon sitta och bolma ut rök? Vem vill stinka av rök? Vem gillar att komma hem efter ett besök på ett uteställe och allra helst vilja slänga kläderna långt, långt, långt bort?
Inte jag. Det ska jag skriva under på.

Men jag vill nu ställa en fråga: vad kommer att förbjudas härnäst? Jag skulle vilja att vitlök förbjuds i all mat som serveras. Vitlök för mig är ingen smakförhöjare eller ljuvlig "krydda". Det är något helt annat för mig. Maten smakar illa och det luktar inte gott. Vitlök rent av stinker. Näshåren irriteras och vänder sig åt fel håll. Det svider i magen på mig och jag klöksför er som inte vet vad det är, innebär det att jag får kräkkänslor. Jag får ont i huvudet. Jag vet att det inte finns alltför många som håller med mig om det här. Det är många som höjt på ögonbrynen när jag säger att jag inte gillar vitlök. Jag förstår inte varför. Eller jo. Det gör jag nog. Jag vet en man som varken gillar vanlig lök, paprika eller champinjoner i mat. Enligt honom förpestas maten och blir inte ätlig. Jag älskar de tre ingredienserna och kan inte förstå att man inte kan tycka om dem. En annan sak som också "borde förbjudas" är spiskummin, som luktar fotsvett. Vem gillar "tåvira"? Alltså. Spiskummin är ingen favoritkrydda i maten. Men det struntar jag i, för det är inte lika vanligt som vitlök.

Om nu rökning förbjuds för att de anställda inte tycker om det och mår dåligt av det borde vi även förbjuda fet mat och alkohol som inte gynnar besökarnas liv, eller kropp. Fet mat får oss att bli överviktiga och alkohol gör att vår hjärna tynar bort sakta, sakta, sakta och levern skrumpnar och det kan leda till levercancer. Men samtidigt är det synd om det här skulle förbjudas. Då försvinner alla de fina och utmärkta restauranterna. Men vad gör väl det egentligen? Om man som jag jobbat på restaurant vet man hur det går till bakom kulisserna. Ingen kan väl ha undgått att ha sett de dokumentärer eller bilder som publicerats? Det förvånar mig att man fortsätter att besöka dessa ibland lite väl grisiga ställena. Men jag vill inte att de ska förbjudas. Det är en del av livet att gå på restauranter. Äta ny mat, fira händelser eller bara komma ut för att se folk.

Det ena ledde till det andra. Rökning ledde till vitlök, som ledde tillspiskummin, som ledde till att stänga restauranter. Så långt ska det inte behöva gå. Men jag skriker högt av glädje nu när rökning förbjuds. Jag vet att en kär vän till mig blir bakfull av rök. Han kan dricka i princip hur mycket som helst utan att må urkass dagen efter. Men om han varit på ett genomäckligt ställe som alla röker på, mår han pyton dagen efter. Och det vill jag inte att han ska behöva göra. För att slippa att det stinker på uteställen av gammal inpyrd rök kan väl parfymeribranschen marknadsföra sig och sina behagliga dofter genom att dela ut doftprov. Fast det kanske inte blir bra det heller. Det finns ju folk som är allergiska mot det också. Och alla gillar inte samma dofter. Vissa dofter kan jag aldrig få nog av, medan andra svider i näsan på mig.

Vad vill jag ha sagt med allt det här? Inte vet jag egentligen. Jo. Det är klart att jag vet det. Ett fyrfaldigt leverne för att rökning förbjuds på uteställen. Inte en dag för tidigt. Eller tvärtom. Det är en dag för sent. Rättare sagt tusentals dagar för sent.


Om författaren

Författare:
Yvonne Björklund

Om artikeln

Publicerad: 19 apr 2005 15:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: