sourze.se

Skattesystem - efter sunt förnuft

Jämställdhetsminister Jens Orback presenterade nyligen ett förslag som - för ovanlighetens skull – är en hundra procentig jämställdhetsfråga:

Alla ska oavsett kön betala samma pris inom tjänstesektorn. Exempelvis ska tjejer inte behöva betala mer hos frisören än vad killar gör. Varför det är och länge varit så är för mig en gåta? Utan att sympatisera med Gudrun Schymans teori, om det manshierkiska samhället, kan jag ändå inte tolka detta fenomen som ett litet manshierkiskt ingrepp.

För liberala marknadsanhängare såväl som för liberal-feminister är detta ett stort misstag, trots att det inte är en feministfråga utan en jämställdhetsfråga. Jag hoppas att jämställdhetsminister Orback får igen detta förslag i sommar, det finns ingen anledning till att kvinnor och män ska betala olika pris, vid köp av samma tjänster.

Det är inte bara samma pris oavsett kön som bör genomdrivas. Hur vore det med ett skattesystem där alla betalar samma procentuella andel i skatt, men mer i kronor desto mer man tjänar? Har någon sosse eller vänsterpartist någon gång reflekterat över att det socialistiska valspråket "av var och en efter förmåga – åt var och en efter behov", lika väl tillgodogörs med ett sådant system så kallad platt skattesats?

Dagens socialister, eller den nya socialdemokratin som började på 70-talet, har satt en ära i progressiva skattesatser. Där de med höga inkomster också avkrävs en högre procentuell av sin lön i skatt, än i kronor. Progressiva skatter som marginalskatt och värnskatt har inget egenvärde sig, utan endast om de uppfyller ett instrumentellt värde; som att till exempel finansieringen av allmännyttiga ändamål inte går ihop med ett platt skattesystem. Men då kan likaväl de lokala skatteuttagen försvaras med en skatt baserad på ett visst belopp, istället för dagens kommunalskatt på cirka 30 procent. Med en platt statlig skatt kontra en kommunalskatt baserad på ett visst belopp, skulle de lokala ekonomierna kunna förbättras. Tackvare att skatteintäkterna öronmärks till avsedda ändamål, medborgarna skulle då betala skatt efter sunt förnuft och få valuta för var enda skattekrona.

PS. Det blir intressant att se hur "Skattebetalarnas förening" agerar mot nationalkonservativa Sverigedemokraterna, som planerar en kupp genom att bli medlemmar i föreningen? Jag hoppas att föreningens etablerade medlemmar tar tillfället i akt på årsmötet och eliminerar dessa krafter.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 18 apr 2005 08:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: