sourze.se
Artikelbild

Neger - kort o gott. Eller...?

Stina Lönn skriver här på Sourze att vi helt borde avskaffa ordet "neger" och jag kan faktiskt hålla med henne.

Språkpoliser brukar hävda att neger inte betyder annat än svart människa - och må så vara, men jag kan ändå känna att det är ett förlegat ord - i varje fall så länge som svarta upplever det som stötande.

För det amerikanska folket är ordet "nigger" ett negativt laddat ord och lär så förbli, i alla fall så länge det används av vita. När de svarta själva tar upp ordet och försöker göra det till "sitt" kanske trenden kan vända. På samma sätt som bögar har gjort med ordet "bög".

Mycket handlar det nog om att ta tillbaka ett ords makt. Att man kan säga bög utan att det känns "fel" är otroligt befriande. Det känns så jäkla omständligt att behöva säga "homosexuell". Invandrarkillar kallar svenska killar "svennar". Det är också befriande, även om det inte skulle vara lika accepterat att jag sa blatte.

Det finns exempel på neutrala ord som blivit negativt laddade. Se bara på ordet feminist. Det har blivit ett skällsord, fast det "bara" står för rättvisa mellan könen.

I samma uppslagsverk står det om neger:
"av lat. niger, svart människoras, inhemsk i Väst-, Central- i. Östafrika. Rasen är ren egentl. blott på Guineakusten o. i v. Sudan, i övrigt uppblandad. Kupig hjässa o. panna med tjocka ben, framskjutande käkparti, långskallighet, breda näsvingar, tjocka läppar, svartbruna ögon, svartbrun kroppsfärg, ulligt, svart hår, ringa skäggväxt o kroppshårighet, långa armar. Mannen ca 173 cm. ...."

I varje fall tycker jag denna text känns som väldigt rasistisk och den är från 1973! Lägg märke till att man använder mannen som utgångspunkt för att beskriva "rasen". Hur skulle det låta om man beskrev den "vita människorasen"?

"Platt panna, oftast spetsiga eller "potatisliknande" näsor. Ögonfärg - blågrå kan även förekomma inslag av grönt. Kroppsfärgen växlar från ljusbrun till ljusbeige, men det finnes ett brett spektra av av rosa nyanser. Pigmentfläckar s.k."fräknar" en sorts pigementförändring har även hittats hos vissa arter. Rasen har varierande kroppsbehåring, men många tappar hår på hjässan vid tidig ålder, även om kraftig rygg- bröstbehåring kan samexistera. Mannen ca 178 cm och får oftast en framträdande magkula vid övfre medelåldern..."

Slog förresten upp bög. Finns inte med. Under homosexuell står bl a: "…I Sverige bestraffas num. genom lagändring 1944 icke homosexuell handling utom i det fall, då den skett med person som ej fyllt 15 år."

Ordet feminism finns inte heller med i Norstedts uppslagsverk från 1973. Där beskrivs "feminin" kort och gott som "honkön".

Hm, vi har nog en bra bit kvar att vandra. Ja vet! Tänk om den ny påven kunde få bli en kvinna!!! Nej just det, jag glömde ju... "Kvinnan tige i församlingen, uttryck hämtat ur Bibeln. 1 Kor. 14:34." Hämtat ur " i Norstedts uppslagsverk 1973 under "KVINNAN"

Om författaren

Författare:
Anna Drangel

Om artikeln

Publicerad: 03 apr 2005 10:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: