sourze.se

Reinfeldt har en jättechans nu

Socialdemokraternas kraftiga tillbakagång kan bero på att pensionärerna äntligen inser att de grundlurats av sossarna.

Enligt DN/Temos mätning av väljarströmmarna har drygt 310,000 personer som röstade på Socialdemokraterna och deras stödpartier gått över till de borgerliga partierna. DN 1 april 05

Sensationellt är att Moderaterna nu har lika starkt stöd från pensionärerna som Socialdemokraterna. Vi är på väg att få uppleva kanske den mest dramatiska opinionssvängningen i svensk partihistoria. Men Socialdemokraterna med Göran Persson i spetsen får sannerlige skylla sig själva. Vi minns alla den stora skövlingen av ATP fonderna under 90-talet och de dramatiska nedskärningarna av pensionerna genom manipuleringen av basbeloppet. Man snuvade helt enkelt pensionärerna på den fulla värdesäkringen av pensionerna som man så flitigt utlovat. Göran Perssons stolta och ofta upprepade löfte, när nedskärningarna var som värst, löd att allt skulle återbetalas. Krona för krona löd mantrat.

Fredrik Reinfeldt har bollen. Han vet att vi som fullföljt hela ATP programmet och snällt och lydigt betalt in pensionsavgifter i laga ordning under trettio år förväntar oss att pensionsnivån ska återställas och retroaktivt återbetalas av den reducerade nivån under 90-talet. Dagens pensionsnivå ligger tio procent under den nivå den skulle ha legat om gällande garantier fullföljts. Nya eftersläpningar är på gång trots det nya pensionssystem. Enligt de flesta avtal på arbetsmarknaden ökar lönerna med nio procent på tre år 2004 - 2006 . Årets höjning av pensionerna var 15-18 kronor i månaden enligt Föreningssparbankens beräkningar.

Fyrpartialliansen bör inte försitta chansen utan nu ta direktkontakt med pensionärskollektivet 2 miljoner väljare och ge besked om hur de tänkar återställa pensionerna till sitt rätta värde.


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 01 apr 2005 11:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: