sourze.se

Bör USA försvara Taiwan?

"Why the U.S. should be slow to defend Taiwan". Det är rubriken till en insändare i tidningen Business Week.

Enligt artikeln i Business Week skulle ”the overwhelming majority of Taiwanese view the prospect ofrule by Beijing as an inconvenience, not a tragedy.” Det troliga är att Taiwans befolkning skulle föredra Hongkongs situation framför att gå i krig för självständigheten.

Artikelförfattaren skriver vidare i översättning följande: ”Begrunda följande fakta: Taiwaneserna gjorde sig frivilligt ekonomiskt beroende av Kina genom att investera mer än 100 miljarder dollar i mer än 50,000 företag. Med dessa pengar har mer än en1 miljoner taiwaneser immigrerat till Kina för att leva och arbeta. Till och med pensionerade officerare från Taiwan får lukrativa jobb som arrangeras av kinesiska regeringen. I utbyte får regeringen top-secret information om amerikanska vapen sålda till Taipei.”

Slutsatsen av ovanstående resonemang blir följande: ”Why should Americans die to defend people with such nonchalance toward rule by Beijing? I händelse av krig mellan Kina och Taiwan kan man ställa sig en rad frågor. Bland annat kan man fråga sig vad som händer med alla taiwaneser som bor i Kina och alla företag som exporterar till hela världen.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 23 mar 2005 16:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: