sourze.se
Artikelbild

"Borgarna vinner nästa val"

Svenska Dagbladets politiska chefredaktör PJ Anders Linder: "Jag tror Göran Persson ställer upp i nästa val. Vem skulle sossarna annars ställa upp med? Bosse Ringholm? Ulrica Messing eller Pär Nuder? Går det?"

Det blir allt svårare för vänstern och socialdemokratin att utmåla Fredrik Reinfelt som ett högerspöke. Moderaterna och hela högern liksom för övrigt socialdemokraterna närmar sig snabbt mitten från varsitt håll. Istället hittar jag ett ställföreträdande högerspöke i form av PJ Anders Linder, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet. Samtalet kommer att handla om både ledarskribentens roll och den svenska politikens framtid.

I receptionen på Svenska Dagbladet sitter vänligt leende men bestämda receptionister som avvisar alla journalistiska
försök till att spontant vandra omkring och småsnoka inne på redaktionen. Det blir istället till att sitta i skamvrån i soffan vid entrén och vänta. Soffan är en typiskt låg skapelse vars egentliga avsikt tycks vara att förminska besökaren.

Efter en stunds försening kommer så PJ Anders Linder till entrén och vi går omgående till ett litet konferensrum och slår oss ned med en kopp kaffe. PJ Anders Linder är Svenska Dagbladets politiska chefredaktör. Men det känns svårt att koppla greppet. Han ser alldeles för snäll ut och är för trevlig. Det kan ju inte ett högerspöke vara. Kanske finns de inte alls längre? Efter ett antal trevande inledande frågor blir det lite hetare.

Hur ser du på din roll som ett rött skynke för många inom vänstern?

PJ Anders Linder blir på en gång lite obekväm inför detta mitt påstående att han skulle vara ett rött skynke för vänstern. Men det tycks mest bero på hans syn på den politiska debattens demokratiska uppgift.

- Om folk inte håller med så visst, det är ju envars rätt att tycka vad man vill. Men om det däremot beror på bristande intresse och är mer av ett uttryck för slentrianmässigt tyckande och frånvaro av nyfikenhet, då tycker jag att det inte är bra alls.

Hur ser du på ett påstående som säger att en ledarskribent inte är en riktig journalist?

- Nej, det skulle jag säga är fel. En ledarskribent är en journalist med ett visst sorts uppdrag. Det finns ju också ett påtagligt intresse för åsikter och vad du kanske skulle kalla åsiktsburen journalistik. Både på ledarsidor och i kolumn-, kåseri- och krönikeform. Jag ser i alla fall inte åsiktsburen journalistik som något som är på nedgång.

Vad är ledarens uppgift?

- Jag ser det som att vi utgör ett underlag med ett sorts ingångsvärde och inspiration för våra läsares ställningstaganden. Vi vill ge ett intelligent och underhållande beslutsunderlag till läsarna. Det är inte fel att vara rolig, men det är alltid fel att vara tråkig. Men själva den tyckande delen i ledarjobbet är mindre viktig nu. Det går inte längre att domdera läsekretsen. Vi har i och för sig ett grundperspektiv men vi verkar inte för ett visst partis framgång.

Måste ledarskribenter ibland skriva mot sin egen
övertygelse?

- I praktiken blir det inte på det sättet. Man väljer någon som sympatiserar med tidningens linje men alla kan inte hålla med i allt.

Är det några särskilda politiska trender som ni bevakar just nu?

- Ja, det är nog framförallt samlingen i mitten vilket beror på att normen i politiken håller på att flyttas från skatter, finans och försvars- och säkerhetspolitik till frågor som berör livsstil, sex, immigration och rättsfrågor. Det beror dels på att det inte finns något säkerhetspolitiskt hot och att sossarna har accepterat näringslivet medan borgarna accepterat välfärdsstaten. Men en annan trend är att politik ses mer och mer som maktutövning, snarare än som demokrati och åsiktsbrytning i form av olika åsikter som växer fram och att det finns en tendens till att folk tycker på det sätt som förväntas för att behålla makten.

Hur kommer politiken att utvecklas?

- Den är på väg mot oerhört förbittrade kamper mellan
folk som tycker likadant.

Hur tror du att det kommer att gå i valet 2006?

- Jag tror att det borgerliga blocket vinner valet.

Varför det?

- Jag tror att de har svetsat ihop sig i alliansen och att det uppskattas av väljarna. Alliansen blir ett tillräckligt aptitligt alternativ för en väljarkår som är trött på Göran Persson.

Men kommer verkligen Göran Persson att ställa upp i
ett val till?

- Ja det tror jag, vem ska sossarna annars ställa upp
med? PJ Anders Linder går på offensiven med lite borgerlig
ödmjukt blygsam ironi.

Ja, men Göran Persson verkar så väldigt trött och oengagerad, det kan väl ändå inte gå väl?

- Nej, det tror inte jag heller, men vem tror du sossarna ska ställa upp med istället för Göran Persson? Bosse Ringholm? Ulrica Messing eller Pär Nuder? Går det?

Nej, det gör det väl inte. Jag blir tvungen att vika mig för PJ Anders Linders logik.

Till sist, vad är det roligaste med ditt jobb?

- Det är möjligheten att välja sina ämnen och ha friheten att säga sin mening om det. Men något som också gör jobbet väldigt roligt är att det är ett chefsjobb. Men utan sammanträden. Jag är så innerligt trött på möten.


Fakta Per John Anders Linder

Född: Värnamo i Småland
Ålder: 42 år
Familj: Fru och två barn
Bor: I Spånga utanför Stockholm
Sysselsättning: Politisk chefredaktör på Svenska
Dagbladet
Utbildning: Fil.kand i litteraturhistoria vid Lunds
Universitet
Tidigare arbeten: Svenska Dagbladet 1993-1995, VD för
Timbro 1995 - 2000, kommunikationsdirektör på svenskt
Näringsliv 2000 - 2004.

Temperaturmätare:

1 Tycker inte om
2 Tycker mindre bra om
3 Tycker bra om
4 Tycker mycket bra om

Karl Marx 1
Karl R Popper 3
Adam Smith 4
John Stuart Mill 3
Robert Nozick 3

EU, federation eller konfederation?
- Konfederation.
Om författaren

Författare:
Arvid Fallström

Om artikeln

Publicerad: 17 mar 2005 09:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: