sourze.se

En stilla vädjan

Ska det diskuteras, ska det diskuteras på rätt grund. Detta är en klassfråga och smygrasism, inte invandrarpolitik i första hand.

Ödmjukaste Persson, du som tappat fotfästet från vänsterpolitiken och nu tiltar åt höger. Kanske förstår du dem bäst? Vad händer i folkpartisternas läger? Eftersom jag naturligtvis inte vill beskylla dig för att i din lutning vara delaktig till att knuffa dem längre åt höger, vill jag be om en liten tjänst, nu när du ändå har så mycket makt du inte vet vad du ska göra med. Det kan låta som en något absurd förfrågan men jag försäkrar dig, jag menar allvar; förbjud folkpartisterna att titta på Dansk TV!

Du förstår, rasisttanten i grannkanalerna har skruvat bort vettet ur huvudet på dem. Ja, jag vet, det är känsligt det där med att kalla folk för rasister, speciellt när man själv är invandrare. Men någon måste ju bestämma var gränserna går, och tanten på andra sidan sundet är definitivt det. Det behöver inte vara så svårt som det låter, säg bara till dem på skarpen med all din dignitet så lär de lyssna, och om inte; stjäl deras fjärrkontroller.

Vadsomhelst, bara de hittar tillbaka till sin liberalism igen. Ser du inte att de har tappat greppet helt. De har glömt vad strävan efter jämlik frihet innebär och är lättmottagliga för vilka strategier som helst för att undvika ett mandatras till nästa val med tanke på deras lyckade val senast. De är desperata, jag ska visa dig.

Kommer du ihåg när Jan Björklund, skolborgarråd i Stockholm och tillika folkpartist, för ett par år sedan kom med alla strikta förslag på förändringar i skolan? Skolelever skulle avstängas på löpande band om de inte lärde sig att ta till sig den diciplinära skolgång han hade i åtanke. Mobil på under lektion och mobilen skulle konfiskeras, införandet av betyg mycket lägre ner i åldrarna och det dummaste av dem alla - bötfälla skolkande elevers föräldrar!

Låt gå för det där med mobilen, men se på det andra, tänk på att om de borgerliga hade vunnit valet sist hade vi fått honom som skolminister. Det var så nära att det blev just så, Persson. Hur skulle vi göra med alla barn som inte klarade av hans hårda diciplinerade skola? De som troligt hade börjat skolka, Persson, och i sin tur vars föräldrar hade bötfällts? Högst troligt just dem som hade haft det svårast ekonomiskt och vars barn till följd sannolikt fått sämre förutsättningar att anpassa sig till en disciplinär skolgång. Och, Persson, min röst skälver i ordaval, hur hade vi någonsin tagit reda på bristerna i vårt skolsystem och fått möjlighet att debattera och ändra om bristande skolreformer när elever inte vågat protestera mot bristerna och när de som i alla fall fått nog setts som ohjälpliga, odiciplinerade odågor utan framtidshopp?

Tänk på alla storheter och genier som själva hade problem i skolan och skolkade, Einstein för att ta en. Tänk på Albert, Persson. När det kommer till kritan, vill vi inte ändra skolan inifrån från elevernas insyn och vilja, måste vi inte ha den tilltron på våra barn? Och Persson, varför ska barn inte få vara barn så länge det bara är möjligt, varför skulle man börja betygsätta i alltför tidig ålder? Ser du, Persson? Ingen jämlik frihet, bara en massa tvång, ingen mobil, betyg så tidigt som möjligt och böter. De började tappa det redan därifrån.

Och nu, Persson, nu fortsätter de röka sig höga på samma pipa. De föreslår att kriminella utlänningar ska utvisas. Tro inte att det kommer från tomma intet Persson, inför förra rekordvalet drev de ju frågan om att invandrare som sökte till medborgarskap skulle språktestas. Ser du inte, Persson, de hoppar på en minioritet för att vinna populistiska och smygrasistiska strömmar på sin sida, och samtidigt behålla dem de fick från föra valet. Med samma brist att se till sociala strukturer ska de straffa istället för fria. Istället för att arbeta för förslag om att hindra invandrarna från att klumpas in i slumområden där kommunikationen med svenskar naturligt blir lidande, ska de språktestas annars utvisas. Och istället för att arbeta för att få dem bokstavligt, inte bara symboliskt, utan bokstavligt, kroppsligt integrerade i det svenska samhället, bort från sådana ghetton, ska de utvisas, direkt, så är problemen borta.

Tar jag i när jag talar om smygrasism? Visst inte, Persson. Låt dig inte luras av att de låter två av sina två invandrarledamöter försvara förslaget på riks-TV med att, utan att citera ordagrant endast ur minnet "..vi förstår att att alla inte håller med vårt förslag, har man andra förslag så välkommar vi dem. Men vi vill åtminstone ta upp saken till diskusion..". Visst är det en viktig fråga att diskutera, men ska den diskuteras ska det ske på rätt grund, detta är en klassfråga och smygrasism, inte invandrarpolitik i första hand. Rojas, som var en av de här två talarna kan knappast räknas som representant för de kriminella invandrarna, eller ens majoriteten invandrare. Han tillhör en absolut minoritet invandrare med en månadslön i klassen tio gånger högre än genomsnittet invandrare, eller svensk för den delen. Även invandrare har en ideologiskt splittrad klasstillhörighet, låt dig inte tro annat.

Efter att ha följt framgångarna i Danmark kan folkpartisterna driva vidare på samma populistiska politik, det enda som skiljer dem åt är ramarna för den tillåtna retoriken som respektive land tillåter. Du, kära Persson, om någon, måste tvinga folkpartisterna att bekänna sin liberala färg igen och den kommer upp på agendan först när partipolitiken får sin färgideologiska maktkampskaraktär igen. Och det i sin tur sker först när du återfår balansen, fötterna på jorden och dina bleka kinder återfår sin folkkära rosenröda rodnad. Gör allt i din makt, käraste Göran, för jag kan inte föreställa mig ett värre helvete än Jan Björklund som skolminister.


Om författaren

Författare:
Marius Alkhatib

Om artikeln

Publicerad: 04 mar 2005 12:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: