sourze.se
Artikelbild

Melodifestivalen - Dagboken 18 februari

"Jag måste börja med att skriva om veckans skandal, nämligen Alexander Bards knarkuttalande som tycks ha retat upp så många artister."

Hela storyn är tillverkad av journalisterna för att det inte har hänt någonting annat som kunde sensationaliseras inför veckans tävling. Man hade ingen skandal att skriva om denna veckan så man skapade skandalen genom att gå fram till Bard och intervjua honom om allt möjligt men mitt i intervjun tog man upp ett gammalt uttalande som Bard är känd för sedan flera år tillbaka, nämligen att han en gång sagt i media att knark bör legaliseras. Sen gick man vidare till andra artister och sa "Vad tycker du om att Alexander Bard har sagt si och så om knark", till vilket de andra naturligtvis ger de politiskt korrekta svaren. Resultatet är skapad sensation! Inför skrivandet nu har jag talat med Expressens Lars Johansson och Aftonbladets Björn Solfors vars namn står under de respektive artikeltexterna. Båda har bekräftat för mig att så var fallet, men de förnekar att de kom på saken gemesamt utan Johansson säger att han trodde han var ensam om idén och sen blev förvånad när han läste samma sak i Aftonbladet vars reporter på plats Björn Solfors säger att detta är ett normalt sätt att skapa nyheter. Men.. ärligt talat det skulle inte förvåna mig om de satt där på frukost rummet i går och kom på saken gemensamt. Det är inte första gången Expressen och Aftonbladets reportrar jobbat ihop för en story kring Melodifestivalen!

Vecka 2 har beskrivits av Expressens Anders Nunstedt som den svagaste i modern tid. Han har väl bättre koll än jag som inte har hört en enda av låtarna förutom en demoversion av "Du och jag mot världen" som ska framföras av Sanna Nielsen och Fredrik Kempe. Sanna är ju en mycket duktig sångerska med en otrolig utstråling som går igenom TV rutan. Om paret går vidare kommer det att bero på hur pass väl låten tas emot av TV publiken. Jag gissar dock att låten går vidare med tanke på att det är min kompis Bobby Ljunggren som skrivit den - ja - samma Bobby som gav Sverige en rad hittar som "Se På Mig", "Kärleken är" såväl som fjolårets "Min Kärlek" och årets klischigt kärleksballad med Shirley Clamp som gick vidare i förra veckans tävling. Bobby har onekligen blivit nutidens "Lasse Holm" d.v.s. de mesta han skriver blir en hit!

Å nu till Arja Saijonmaa! Jag måste erkänna att jag aldrig fattat vad den tanten har att göra i den svenska melodifestivalen. Har hon inte "tackat livet" tillräckligt många gånger redan? Jag minns hennes framträdande med "Högt Över Havet". Året var 1987 och Melodifestivalen hölls då i Göteborg. Bert Karlsson hade Arja och jag hade Cyndee Peters med Bobby Ljunggrens och Håkan Almqvists "När Morgonstjärnan brinner". Men ingen av dem vann utan det årets svarta häst blev den gravida Lotta Engberg med sin "Fyra Bugg". Men jag minns Arja. Hon verkade gammal redan då, och jag minns hur vi kommenterade hennes make up med det engelska begreppet "A little bit of powder and a little bit of paint makes a woman what she really ain’t!". Herregud det har ju gått 18 år sedan dess och det ska bli intressant att se ifall "pudern" och "painten" håller. Anders Nunstedt påstår att Arja tar hem segern… men devetefaaaan… vi får väl se.

Camilla Brink sjunger en låt som heter "Jenny" som hon skrivit själv. Hon säger att hon vill bli en ny Carola. Det är bara att Camilla är lite för gammal för att bli en ny Carola i den bemärkelsen och låttiteln och hela infot kring denna artist luktar demotjej eller körtjej som vill ta sin chans men som vi kommer att glömma efter att TV-apparaterna har slocknat. Vi får se. Gruppen Avalon bestående av två invandrarkillar med Kongolesisk härkomst låter som en spännande grej redan utan att ens höra låten. Kongoleser är duktiga på musik och det sägs att Avalon är vana vid en publik på 700 miljoner ! i Afrika. Melodifestivalen borde i så fall vara en ganska enkelt match för dem. Lycka till säger jag. Det vore kul att se artister av invandrarbakgrund representera Sverige i Eurovision igen efter Afrodites seger för några år sedan. Den iranskfödde Cameron vill också representera Sverige med sin "Roma". Lycka till där också säger jag, men inte utan att tillägga då får hans låt vara extraordinärt bra vilket inte tycks vara fallet annars hade branschfolket redan lagt märke till honom. Om han hade hetat Darin Zanyar - then we would be talking!

Det är bara Alexander Bard som kan hitta på ett så bisarrt artistnamn som "Bodies without Organs". Jag gissar att han skrev upp en massa namn på ett lapp och kom på namnet utifrån 80-tals gruppen "Men without Hats" namn. Bard är en slipad låtskrivare som haft enorma framgångar i östeuropa med sin "Army of Lovers" som fortfarande spelas flitigt i radio over hela Östblocket . Jag kan berätta för er att när jag reser i Baltikum och nämner att Jag kommer ifrån den svenska musikbranschen är namnet Alexander Bard nästan lika känd som ABBA! Om Sverige vill säkra telefonröster från alla dessa öststater som numera finns i tävlingen skulle "Bodies without Organs" bli en bra representant, men ack.. det hela beror på låten förstås. Här hemma anses Bard dock vara en kaxig jävel och jantelagen kan stoppa honom oavsett hur än bra hans låt råkar vara.

Å så till min personliga favoritartist i veckans tävling, Josefin Nilsson. Vilken pipa tjejen har! På sätt och vis var jag en av dem som upptäckte rösten. Jag minns första gången jag hörde den. Hon var 16 år och året var 1985. Jag bjöd henne till studion efter att ha sett henne i någon teaterföreställning där hon sjöng i den då ganska nybildade Gotländska tjejgruppen Ainbusk Singers. Låten hon sjöng för mig var Madonnas "Like a Virgin" som var poppis just då. Det resulterade i att jag erbjöd henne ett stort skivkontrakt och talade om för henne att hon hade förutsättningarna för att bli en megastjärna innan hon fyllde 20 år! Ett villkor var att hon skulle lämna Ainbusk Singers och satsa på solokarriären. Men lite avundsjuka såväl som trycket från systern och fastern som sköte Ainbusk Singers gjorde att hon tackade nej. Man kan inte klandra henne - det har gått bra för Josefin, men jag vill ändå hävda att om hon hade lyssnat på mig för 20 år sedan hade hon troligen blivit världstjärna i dag. På den tiden fanns ingen tjej i Sverige förutom Carola som sjöng så här bra. Jag brukar säga att jag upptäckt två potentiella världsstjärnor i Sverige, med samma efternamn, Nilsson, nämligen Lisa och Josefin! Men nu är det melodifestivalen som gäller och i fall låten är bra kan Josefin gå vidare. Men i så fall har hon Shirley Clamp att konkurrera emot i finalen och det blir svårt kan jag lova.

Danska rockdrottningen Sanne Salomonsen har övertalats av Christer Björkman att delta i Melodifestivalen heter det. Jag gissar att Sanne som inte gjort något av stor bemärkese på senare år behöver en skjuts i Sverige. Men blir det en skjuts eller en sänkning - det får vi se på lördag kväll.

.Denna gång vågar jag inte tippa mer än att säga att jag tror att Sanna Nielsen /Fredrik Kempe, Josefin Nilsson och tanten Arja hamnar i topp tre. Vi ses efter Melodifestivalen. Recensionen kommer dagen efter d.v.s. söndag.

Foto: Jonas Lindell


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 18 feb 2005 11:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: