sourze.se
Artikelbild

Ursäkta, men jag är så fruktansvärt upprörd

Vem sätter gränsen? Och var gäller den?

Och så har ännu en våldtäkt kommit i dagen, denna gång med våra nationalhjältar, eller var det ishockeyspelare, som förövare. Som vanligt röjs olika åsikter om vad man tycker egentligen om våldtäkter, vem som begår dem och vem som är offret. En åsiktsriktning, som också verkar vara den mest förekommande, är att om man ger sig in i leken får man också den tåla. Om man är en kvinna i 10 - 30 års åldern så får man räkna med en våldtäkt eller två om man berusad följer med en eller flera män hem. En direkt följd av denna åsikt är en annan händelse som jag såg på nyheterna "tusentals trafikolyckor till följd av ovädret." Ja men vad ska bilisterna på vägarna att göra när det är snöstorm? Det kan ju en tränad apa räkna ut att man riskerar åka i diket. Och så ska de få ut ersättning på trafikförsäkringen... Nä de ska inte få ut ett öre, ärthjärnorna!

Och de som tar ut tusentals kronor på automater i skumma områden. Blir de rånade så är det faktiskt deras eget fel. Tar jag ut 4000 spänn på en bankomat på Rosengårds centrum en sen natt, då får jag räkna med att bli rånad. Definitvt inte att rubricera som rån. Och om jag är påfallande lik Osama Bin Laden, då får jag skylla mig själv om jag vill göra ett studiebesök på Pentagon i USA och får en blykula mellan ögonen. Och om jag är kvinna så får jag räkna med att bli stenad om jag går genom Teheran i bikini. Likaså kan jag glömma att få något medlidande om jag blir pepprad när jag går runt i Los Angeles i en tshirt där det står "I love NY".

Och det är det som är det skrämmande. Vad som är "common sense" varierar faktiskt högst påtagligt beroende på tid, rum och omgivande människor. Likväl ser så många det som högst naturligt att vi alla ska ha full koll på vad som är "sunt förnuft". Det är därför vi har lagar. De som fortfarande gäller när "sunt förnuft" för länge sen upphört att vara förnuft. När sen "sunt förnuft" har en så pass stor inverkan på lagen att den sätts ur spel, då har vi mob-välde.

Sen hör man detta resonemang i radions P1-morgon där en idrottsledare säger att om man är av ett visst kön och följer med vissa personer så måste man räkna med att bli utsatt för våld. Om jag som nyinflyttad etiopier liftar med ett gäng killar som alla har rakade huvuden och går i kängor, då borde jag räkna med att bli sönderslagen. Jag kanske ska räkna med att bli sönderslagen i alla fall om jag går ut, om jag har svart hud. Följaktligen en form av våld som är naturlig och inte bör tas upp till rättslig prövning?

Jag kan bli så upprörd av att bli istoppad att jag som man måste ha sex en natt med lite sprit i kroppen. Och tydligen kan jag ha sex med medvetslösa partners också. Man ifrågasätter inte den manssyn som tydligen är så förhärskande. Man ifrågasätter inte den psykiska störning man måste ha ifall man har sex med en medvetslös människa. Jag tycker nekrofili är en psykisk störning.

Jag har precis lyssnat på en debatt i radio Länk: sr.se där en idrottsledare påstar att kvinnan satt hockeyspelarna i en fruktansvärd situation genom att följa med dem till deras rum. För dessa monster till hockeyspelare kan ju inte bärga sig inför en 22 årig kvinna som däckat, även om hon är påklädd. Det borde hon ju tänkt på.

Hoppas ni ursäktar men jag är så fruktansvärt upprörd. Upprörd över den patriarkala mentalitet som säger att män inte kan annat än våldta och att det är kvinnans ansvar att inte utsätta en man för frestelse. Jag är upprörd över att bli sedd som ett djur i min sexualitet, utan förmåga till att ha en stolthet eller kunna bedöma en situation med mänsklig insikt.

Dessa hockeyspelare som uppenbarligen haft sex med kvinnan trots att hon inte varit vid medvetande ska ha psykisk vård.


Om författaren

Författare:
Johan Wedberg

Om artikeln

Publicerad: 16 feb 2005 23:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: