sourze.se
Artikelbild

Kommunikation - om att Lyssna

Har du hört ordspråket: "tala är silver och tiga är guld" ? Om det ska vara någon mening med kommunikation så måste det finnas någon som lyssnar.

I vårt samhälle, som det ser ut idag, är det knappast brist på människor som vill tala. Många i vårt samhälle vill synas. Många vill bli sedda till vilket pris som helst. Antingen det är genom en såpopera, dockhussåpa, genom att bli kriminell, genom att ha fina prylar, ett statusjobb, eller genom någon av alla andra illusioner som vi skapat i vårt samhälle i jakten på ... Ja, i jakten på vad? Jag skulle vilja påstå att denna jakt är ett av våra största problem idag. Det hela har övergått i ett akut problem eftersom så många vill bli sedda samtidigt som det inte inte finns någon som vill titta.


Vad ser du?

Jag vill inte att du bara osett ska köpa det jag säger. Titta dig omkring! Vad ser du? Vad hör du? Vad känner du? Stämmer mina erfarenheter med dina? Anser du att det finns ett problem i att vi inte lyssnar på varandra längre? Anser du att du är en bra lyssnare? När är du bäst på att lyssna och när har du problem?

Låt dessa frågor gro i dig någon vecka. Skriv ner dina iakttagelser och insikter. Ta det på allvar samtidigt som du har kul... Det är viktigt att ha självdistans! Särskilt när du tar en titt på ditt inre :.

Det är skillnad på att titta och se, lyssna och höra, känna efter och känna, dofta och känna doften. Förstår du vad jag menar? Om vi säger att du arbetar som chef, lärare, arbetsledare, sjuksköterska, journalist, doktor etc och din uppgift är att ta beslut utifrån det du uppfattar så förstår du säkert att det är viktigt att ha en korrekt bild av situationen. Särskilt som dina beslut påverkar många människor. Att inte veta var dina medarbetare eller dina kunder, patienter, klienter befinner sig gör dig handikappad. Du är som en orienterare utan karta. Kort sagt: "du springer vilse"!


Om att lyssna

Vad innebär det då att verkligen lyssna? Jag tar här exempel ur familjelivet i våra nära relationer eftersom det är där vi sätts på de tuffaste proven. Ok... Om vi säger att du sitter och äter middag med din partner efter en arbetssam dag. Samtidigt som du sitter där snurrar allt som har hänt på arbetet under dagen runt i huvudet. När ni ätit middag ska disken göras, barnen läggas, det ska städas etc. Sedan kanske TV´n sätts på eller är den på medan ni äter?. Hur ser det ut hemma hos dig? Sedan går ni och lägger er och sedan kanske ni har lite sex?

Möter du verkligen din partner? Kan ni sitta tillsammans i tystnad? Hur ofta har ni kvalitativa möten då ni diskuterar sådant som verkligen berör er? Sådant som är viktigt för er! Har ni respektfull kommunikation där ni båda känner att ni blir hörda? Skapar ni tid för det? Om ni inte gör det är det bara en tidsfråga innan allt brakar ihop. Saker och ting måste tas om hand när dom dyker upp. Annars blir dom till problem. Pro blema betyder på latin något skjutet på framtiden. Hur länge ska du skjuta det på framtiden?

Detta är i teorin enkelt och logiskt som jag ser det. Det är i vardagen och i relation till andra människor som du sätts på prov. Provet är att lyssna både till dig själv och till den du har kommunikation med.

Att lyssna innebär att du hör orden ord är bara 10 av kommunikationen, du ser kroppspråket, tonfallet, mimiken hos den som talar och samtidigt är du medveten om dina egna förutfattade meningar och dina egna känslor som väcks utifrån det som sägs. Du bara iakttar detta utan att döma. Du låter det bara ske. Ibland kan så starka känslor väckas att det visaste är att ta en timeout.

"Älskling... Jag känner mig så förbannad
nu och därför måste jag bara gå iväg och få
distans till detta. Sedan kan jag lyssna...
... Jag kommer tillbaka"

Kanske kan du gå in i ett annat rum för att skrika och slå på en kudde? När du sedan kommer tillbaka har du en klarare bild av vad som är vad och vad som är Ditt ansvar? Då kan ni fortsätta er kommunikation ... förhoppningsvis på en högre nivå :.


Kommunikation - vad kan Du göra Idag i Ditt liv?

Lyssna på dig själv och lev ditt liv efter din sanning. Avlägsna onödiga måsten. Vad är egentligen viktigt i ditt liv? Vad prioriterar du idag? Kanske behöver du skaffa någon att bolla detta med? En coach, terapeut eller dylikt kan kanske hjälpa dig med verktyg och vägledning? Ta hand om dig själv! Älska dig själv och framförallt lyssna på dig själv! Lyssna på dina känslor! De är dina inre vägledare. Att lyssna är en Stor Konstart! Lär dig konsten att lyssna och börja med att lyssna på dig själv :. Och som vanligt vill jag avslutningavis påminna dig om att ja kul :!


Ha Kul Idag : !


"The word has a sound and to listen to that sound there must be space. But if you listen while all the time translating what is being said into your own prejudices and your own pleasurable or unpleasurable processes, then you are not listening at all"

J Krishnamurti 1895-1986


Tack för din tid.


Om författaren

Författare:
Tommy P.A. Larsson

Om artikeln

Publicerad: 11 feb 2005 17:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: