sourze.se

Hets och etikett

Borgerligt sinnade människor är sällan förespråkare för lagar om hets mot folkgrupp.

Den senaste affären med pingstpastor Åke Green från Öland, som hamnat innanför skranket sedan han predikat Herrens ord, är inget undantag när ledarskribenter i borgerlig press ser ytterligare inskränkningar i yttrandefriheten som ett problem. Ingen håller med pastor Green och alla tycker att hans åsikter går bort men ändå så ifrågasätter man lagen. Varför gör de det trots att vänstern gärna beskyller borgerligheten för att inte ta ställning för utsatta minoriteter och "de svaga" när det skulle vara så lätt att stämma in i klagosången om att fler hetslagar behövs?

Utan att nödvändigtvis ha någon ideologisk skolning eller ens en politisk hemvist vet bourgeoisien om att vett och etikett innebär att man inte hetsar mot någon överhuvudtaget och att alla slags meningsskiljaktigheter kan redas ut i en civiliserad och förnuftig samtalston. Ett gapigt och vulgärt sätt, på vilket delar av vänstern för fram sitt politiska budskap eller försöker tysta sina meningsmotståndare eller det primitiva hat mot invandrare och homosexuella, som var vardagsmat i Sverige för inte alls länge, är helt enkelt inte salongsfähigt. Borgerligheten vet om att framgång i ett liberalt, kapitalistiskt samhälle bygger på smidig och artig interaktion mellan individer. Ett högljutt hetsande mot en jude eller en turk, en nedlåtande attityd mot bögen i damfriseringen på hörnet eller en plump kommentar om en tjejs stora pattar kan vara en säker väg till social utfrysning och förlorade kunder i affärslivet. Vore det så att man ändå hyste tveksamma åsikter så väljer man att uttrycka dessa mellan skål och vägg och inte i det offentliga rummet. Därför har borgaren på öfre Östermalm aldrig behövt några hetslagar eftersom hon sedan länge förstått konvenansens bud. Takten - och taktiken - har fungerat mycket effektivt och det är ingen slump att bourgeoisien blev den ledande kraften efter 1789 då man visste att föra sig i det framväxande meritokratiska industrisamhället. Socialisters försök att förlöjliga denna borgerliga goda ton genom att kalla den kärringaktig, fjollig och falsk har inte lyckats utan den lever vidare och omfattas av allt fler människor.

Vad vi nu ser, när hetslagarna börjar tillämpas i bredare betydelser, är en massiv uppfostring av hela det svenska folket i vett och etikett. Det bonniga och råa skall helt enkelt bort och urgamla förhållningssätt och attityder håller på att fasas ut med en jävla fart. Diplomati, taktfullhet och vikten av att vakta sin tunga är på väg att ta över - inte av frivillighet som inom borgerligheten - utan genom tvingande lagar. Utrymmet för kränkningar krymper i en allt snabbare takt och den enda folkgrupp som nu återstår att häckla och förlöjliga är vita och heterosexuella män. Den dagen som de slutar vara stora, starka och tysta - på det där sättet som män förväntas vara - och organiserar sig som "folkgrupp" och börjar kräva taktfullhet och respekt så kommer även feministers hätska hets att vara finito.

God ton kommer därmed att råda.


Om författaren

Författare:
Urban Johansson

Om artikeln

Publicerad: 07 feb 2005 12:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: