sourze.se

Justice by fame?

Den 13-årig flickan i Motala får massor av hjälp för att hon hamnade i tidningen. Är det verkligen meningen att rättsfall skall avgöras av vem som reportrar väljer att fatta tycke för?

Varje år sker ett antal sexbrott. Vi vet inte hur stort mörkertalet är men de cirka 10 000 som anmäls är enbart en bråkdel av alla. Av dessa går långt ifrån alla till domstol. Och av de som går till domstol så resulterar inte alla i en fällande dom. Uppskattningsvis kan vi säga att mindre än 1 av alla utförda sexbrott resulterar i straff.

Ett av dessa offer, en 13-årig tjej i Motala, har fångat allmänhetens intresse. Människor sliter fram plånboken och skänker pengar till den här flickan. En advokat har lovat att jobba gratis för henne. Uppslutningen har sin motsvarighet enbart i hjälpen till tsunamioffren.

Varför nu detta? Onekligen är det synd om flickan men varför fick just hon all denna uppmärksamhet? Det finns tusentals andra som upplevt liknande saker som det hon har drabbats av men jag har aldrig sett någon insamling till förmån för dem. Var i ligger skillnaden?

Jo denna flicka valde ett antal reportrar på aftonpressen att skriva om. Just detta fall beslutade redaktionscheferna var något som skulle bevakas. För att just precis det här var något som kunde sälja lösnummer.

Är detta ett rättssystem vi vill ha? Är det så rättskipning skall gå till? Att den som säljer sin story bäst är den som skall få folkets sympati och stöd? Att den som blir berömd är den som skall få driva sina fall vidare?

Jag undrar i mitt stilla sinne vad de övriga 10 000 sexbrottsoffren i det här landet tycker om detta. Sitter de och tycker "Oh vad bra för den här tjejen!". Eller tycker de kanske "Varför fick inte jag då? Var jag inte bra nog åt er?". Inte för att de någonsin skulle säga något sådant öppet därför att då är man ju missunsam mot den här stackars 13-åringen. Men vad rör sig inne i deras söndertrasade själar?

Jag kan heller inte låta bli att undra om svenska folket hade varit så generösa om det hade varit en knarkande hora som hade blivit gruppvåldtagen och kanske halvt ihjälslagen och som dessutom - till skillnad från den här 13-åringen - hade kommit ihåg brottet. Hade hon fått så här mycket hjälp? Hade hon fått gratis advokat för att driva ett enskilt mål? Hade hon fått tusentals kronor av svenska folket? Troligtvis inte. Hon för inte ens en notis i dagspressen. Men hon kanske får "skylla sig själv"? Eller vad säger de som skäner pengar? Varför får enbart den här flickan så mycket av er men inte alla de andra tusentals som utsatts för sexbrott?

På tal om "skylla sig själv" - den här stora medialögnen som Aftonbladet och slika använder för att sälja in sina stories i hjärtat på svenska folket - det finns ju någon som jag definitivt inte hade räknat med skulle falla för det här mediedrevet. Men tji fick jag. Bara det blåser tillräckligt så går vänds kapporna snabbt som attan. En sourze-skribent skriver på sin Inne & Ute-lista:

"Hon blev våldtagen av 4 män som först blev dömda i tingsrätten och senare FRIADE i hovrätten med motiveringen att flickan hade druckit alkohol och fick skylla sig själv."

Med tanke på att domskälet inte ens var i närheten av det som ovan citerats så ser jag med stor förvåning på detta.
Billy Butt, mannen som här på Sourze kämpat och slitit för de sexbrottsanklagade, har nu gjort en kovändning och tycker att ett brott som saknar bevisning och som brottsoffret själv inte har något minne av skall räcka för att ge två män mångårigt fängelsestraff och utvisning. Och detta bara för att det skrevs så hjärteknipande om fallet i kvällspressen.

Jag hoppas för den stackars flickans skull att familjen kommer tillbaks till sina sinnens fulla bruk och använder gåvorna till något vettigt. Om HD säger nej till resningsansökan kan de insamlade pengarna istället gå till att ge henne professionell själavård som kan få henne att fungera som en hel och läkt människa i framtiden. Detta istället för att släpas igenom rättsapparaten en gång till.

För hennes skull - och för alla andra som någonsin råkat ut för dessa avskyvärda brott - hoppas jag innerligt att det här lugnar ned sig och inte upprepas. För det kan ju inte vara meningen att rättsväsendet skall utgöras av Aftonbladet och Expressen. Vi har inte - och skall aldrig någonsin ha - justice by fame.


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 28 jan 2005 19:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: