sourze.se

Låt kameror döma offside i fotbollen

Domarmissar som avgjort finaler och nyckelmatcher har tillåtis i ett sekel trots att man den senare delen av seklet haft en teknologi som kunde hjälpa domaren att göra rätt.

I veckan som gick hände något bra för fotbollen. En domarmiss av rätt stor proportion ledde till att kvällspressen rullade ut sina allra hårdaste spaltgaltar ur skrivstian och de började snabbt att grymta om målkameror. Dock är det lite sent. Domarmissar som avgjort finaler och nyckelmatcher har tillåtis i ett sekel trots att man den senare delen av seklet haft en teknologi som kunde hjälpa domaren att göra rätt.

FIFA tar dock inte den vägen. Ni som läste min underkastelsebefrämjande åsiktsdressyr om EM i somras känner igen er.

FIFA är utan omsvep en av de mest dogmatiska och utvecklingsfientliga organisationer som finns. Uttryckt med nyfeodalism har denna dumskallarnas sammansvärjning tillåtit att en ensam person - år efter - år får begå misstag utan veto i världens största sport med miljoner och åter miljoner av anhängare, åskådare, TV-publik och spelare som offer.

Kruxet är dock större än Blatters nacke; Det är inte de felaktigt bortdömda/dömda målen som är det största
problemet. Det är offside blåsningarna som skadar spelet och då även de som inte kommer. Cirka 30 av samtliga offsidelägen döms felaktigt. Fotbollen har utvecklats en del sedan reglerna stöptes. Det finns spelartyper och försvar som bygger hela sin personliga taktik på offsideregeln.
Är det fullkomligt bisarrt att be om ett fungerande system?

Men hur?

Enkelt. Det finns datorer som ovan ifrån och genom videokameror kan döma detta korrekt. Datorn ser skillnad på de bägge lagens spelare och kan se offside/onside med så lite som 3 cm med 99 säkerhet. Systemet är under utveckling av ett Silicon Valley bolag.

Det här är inget Von Oben-bjäbb eller okynneskverulans. Det här är allvarliga saker.

Fotbollen är idag mer än dubbelt så snabb i passningsspelet mot vad den var på Storplösens, Bebbens och alla dom andras tid från 1800-talet som hyllas av sina jämnåriga kalkbrott i pressen och som hade smeknamn som pundare. Domarna har inte utvecklats ackårdingly och med Arsenal och Valencias MTV-fotboll man håller i bollen lika länge som ett videklipp i en musikvideo varar... alltså två sekunder har man gått i taket över vad en människa klarar av.

Men när?

Aldrig eller om 50 år då vi alla är smoked eller själva kalkbrott vilket är detsamma som aldrig. Vi vill ha bättre fotboll nu. Gärna inom vår livstid. Typ om ett par dagar.
Eller måste vi påminna FIFA om att vi inte behöver dom?

*

Inters vändning mot Samp var inte oväntad och det kanske inte är den enda dom gör: Vips ligger dom på fjärde plats och har noll förluster. Skulle det vara så att den bästa
truppen tar scudetton så är den deras. I år och nästa. Tre mål på under tio minuter. Jo, det finns snabba förändringar i fotbollen också.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 11 jan 2005 06:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: