sourze.se
Artikelbild

Vinnare i Poesiskolan 2004

I skrivandet stund är det dagen före julafton och jag har nyss fattat ett slutligt beslut. Det gäller nu att kungöra vem som är den mest värdige segraren av årets poesiskola!

Valet har varit mycket tufft. Den här gången har valet vacklat mellan åtta av de i min uppfattning skickligaste deltagarna av poesiskolan i år. Vad som varit svårare nu, mot tidigare, är att bara en enda har kunnat utses som vinnare. Men nu är det gjort.

Finalisterna i år är: Tina Fallgren, Margareth Osju, Xerxes Wennerstierna, Ambjörn Madegård, Stefan Persson, Conny Palmkvist, Emma Karlsson och Ari Eskelinen. Detta är dom åtta som under det innestående har året har tagit sig till slutfinalen.

Varenda en av de åtta är värda en djupare genomläsning av sin bidragande diktskörd och jag kan lova alla de som älskar poesi en lång stunds njutbar-, och god underhållning. Det är fantastiska läsupplevelser som jag har sugit innehållet ur den här senaste veckan; detta alltmedan jag stressat runt som alla andra med julgranspynt, stök i kök, och julkortsutskick, nynnande på hela registret av våra traditionella julsånger och psalmer. Nu är det inte bara en särskild poetisk talang som gripit tag i mig extra mycket, utan också en särskild dikt av densamme, som jag tar mig friheten att citera i helhet nedanom.

Vinnardikten är dynamisk och har - förutom sin underbara metaforiska täthet - just de stilistiska egenskaper som tilltalar mig extra mycket. Formen är enkel och det gör den lättläst, det är viktigt. Orden rinner-, och letar sig obehindrat fram mellan psykologiska och känslomässiga klippskrevor för att slutligen störta sig handlöst ner i ett öppet medvetande. Jag är både förlorad och förälskad i den här gripande texten.

Mina vänner, vinnare av poesiskolan år 2004 är: Stefan Persson! Stefans vinnande dikt bär titeln "Trasig".

Trasig
Så trasig
som en ensam
drink
ibland aldrig, men alltid i
var dag
själens gränd
klockan alltid, i
går

Som en död
ur livet, klippt
därur
därav
ett mörker
svartjävlars klagan
sådan är jag nu
sedan jag
ur mig försvann

En svartskugga av mig själv

Döm
mig inte, aldrig
se mig
skugglös
aldrig, utan skugga
trasigt minne
plågar och drar
likt ett ont
vackert
tårfyllt
öga
höger blint
vänster
av porslin


Grattis, Stefan!
Nu drar jag mig tillbaka och jag vill allra sist önska alla deltagande i poesiskolan ett varmt lycka till i fortsättningen och ett riktigt Gott Nytt År! Detsamma önskar jag Sourze läsare och alla fantastiska och skrivintresserade människor som utgör Sourze och hela redaktionen.

Lev väl!


Om författaren

Författare:
Isabella Mendrix

Om artikeln

Publicerad: 30 dec 2004 23:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: