sourze.se

Så undviker du Norénska jular

Klarade du dig helskinnad ur julhelgen? Då har du med största sannolikhet hållit dig borta från det som många tar till för att lätta upp stämningen när man ska umgås. Och det är inte alkohol.

: : :

Nu är julhelgen snart över. Det gick undan i år, tack och lov. Det är försent att skriva en krönika om hur man undviker att det blir en afton i Noréns anda. Kanske klarade du dig helskinnad ändå. I så fall har du med största sannolikhet hållit dig borta från det som många tar till för att lätta upp stämningen när man ska umgås. Sällskapsspel.

När jag summerar mina minnen av julsmockor som hängt i luften upptäcker jag en tomteröd tråd. Förra året var det morfar som bröt upp tidigare än beräknat och den utlösande faktorn var att han inte visste att det är balsam som gör håret mjukt efter shamponeringen se punkt 2 längre ner.

I år säger min äldste son, sedan både han och jag blivit bankrutta i Monopol: "tänk vad läskigt att man kan manipulera nån så där". Han syftade inte på Knutbypastorn utan på sin far, som just då försökte övertala en påstruken moster att sälja Paris och Berlin för en spottstyver.

Ledigheten är inte riktigt över, därför ska jag här och nu lista de fem mest riskfyllda sällskapsspelen på marknaden.

Först några grundläggande regler:
- Är du en dålig förlorare bör du undvika ALLA sällskapsspel.
- Om svärfar, syster eller någon annan i sällskapet är en dålig förlorare bör du föreslå någon annan aktivitet.
- Tro inte på alla superlativer på förpackningen. Avsändaren har troligen delat säng med spelfabrikanten. "Belönad med Guldtärningen" låter fint, men jag har inte lyckats ta reda på vilken status det har. Lita hellre på dina vänner.

Spel du bör undvika, alla kategorier:

1. Bläckfläck

- Omdöme: Dumt, dumt, dumt.
- Vad spelet går ut på: Tolka så många rorschachliknande bläckfläckar som möjligt och försöka övertyga alla andra om att de ser vad du ser. Om man ändå fick göra bläckfläckarna, men nu är de förtryckta. Trist. Dessutom läge för paktbildning.
- Vad spelet verkligen går ut på: Att skapa osämja och förvärra redan halvtaskiga relationer.
- Kan funka: om du vill veta om du har en framtid som lobbyist... och klarar av insikten att du inte har det.


2. Kampen mellan kvinna och man

- Omdöme: Om möjligt ännu dummare än Bläckfläck.
- Vad spelet går ut på: "Vem är egentligen bäst? Kvinna eller man?" Spelet kan börja, kvinnor och män tar plats på varsin sida om spelplanen och svarar på frågor om det motsatta könet. Ex. "Hur många kakor ska det av tradition finnas på ett kakbord?", "vad har Playboy för symbol?" eller "varför häller man bikarbonat i skor?" Vilka frågor som är kvinnliga respektive manliga kan du lista ut själv. Dumt, eller hur?
- Vad spelet verkligen går ut på: Att cementera seglivade fördomar och skapa osämja mellan könen.
- Kan funka: Om du är full och inte rädd för en hurring.


3. Risk

- Omdöme: Tar det här ALDRIG slut?
- Vad spelet går ut på: Världsherravälde.
- Vad spelet verkligen går ut på: Att skapa osämja.
- Kan funka: i en ödsligt belägen stuga en regnig sommar tillsammans med någon av samma kön om du är heterosexuell, alt. ni är homosexuella och av olika kön när det inte finns något annat att göra och ni har all tid i världen. Okej, go for it.


4. Alfapet

- Omdöme: Utan ett ex av SAOB är detta dömt att misslyckas.
- Vad spelet går ut på: Att briljera i ordkunskap, men kreativa ordekvilibrister som tycker om att skapa nya ord av gamla göre sig icke besvär.
- Vad spelet verkligen går ut på: Att skapa osämja, såvida ni inte är förutseende nog att ägna halva kvällen åt att komma överens om alla regler i förväg. Sammansatta ord eller inte? Egennamn? Endast substantiv, singularis, obestämd form?
- Kan funka: Njää...

5. Alla sällskapsspel med uppenbar renommésnyltning på populära TV-program.
Ex.
• Så det kan låta!
• Vem vill bli miljonär?
• Jeopardy

- Omdöme: TV-underhållning är en illusion, verkligheten är aldrig lika välregisserad och tajt.
- Kan funka: Om du liksom min syster tycker att det är kul att imitera Magnus Härenstam eller att faktiskt ringa en livlina på julafton.

Mycket nöje!


Om författaren

Författare:
Anna-Carin Collin

Om artikeln

Publicerad: 27 dec 2004 00:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: