sourze.se
Artikelbild

Krigens ständiga förlorare

Faluja blöder fortfarande efter de invaderande amerikanska soldaternas beskjutning av staden med alla tillgängliga militära medel från marken och luften.

Visserligen varnade ockupantarmén med den irakiska sattelitregeringens medgivande, befolkningen om sitt förestående anfall mot staden med innebörden att den som stannar kvar får skylla sig själv. De som kunde fly, flydde hals över huvud och får nu kämpa med dödande febersjukdomar och andra sanitära problem i provisoriskt resta läger. Men det finns fortfarande tiotusentals människor kvar i staden som liknar mer en spökstad i ruiner. De kvarvarande är de som inte har haft möjlighet, ork eller mod nog att lämna hela sitt liv bakom sig i ett nafs. Det finns säkert många äldre, sjuka, ensamma och släktslösa människor också bland dessa nu belägrade människor mellan två reaktionära sidors militära konfrontation. Som vanligt är barn en de största förlorarna i detta smutsiga och hänsynslösa krig.

Det beväpnade motståndet mot USA: s närvaro är alltigenom ett reaktionärt sådant med den politiska fundamentalistiska islam i spetsen. USA: s ockupation av Irak förde inget gott med sig, bortsett från den avskyvärda diktatorn, Saddams fall. USA: s invasion och dess ekonomiska och sociopolitiska planer för Irak och regionen, gjorde situationen värre än förr. Ockupationsmakten flörtade öppet med politiska islam och delade medvetet och självmant den politiska arenan i religiösa, etniska och stamindelade grupperingar. I och med detta fick de religiösa krafterna den önskade vinden under vingarna. Nu var det deras tur att tvinga det politiska och det civila samhället på reträtt med USA: s goda minne.

Nu blöder hela Irak och Faluja. Det irakiska folket är måltavla i kraftmätningen mellan dessa två sidor. USA är den ena sidan och den terroristiska politiska islam den andra.

Det senaste i raden av dessa islamistiska terrorgruppers utspel är en fatwa, ett religiöst dekret om flickor fyllda 10 år i Faluja. Den 24/10 i år utfärdar Abdullah Aljanabi en fatwa under "Mujahedin Rådets" kongress i Faluja att alla flickor som har fyllt 10 år måste giftas bort till någon av de islamiska förkämparna, Mujahedin. Detta för att USA-soldater inte skall lyckas tvinga sig på några oskulder när de anfaller Faluja. De menar alltså på fullt allvar att små flickor skall tvångsgiftas eller rättare sagt våldtas av islamistiska kämpar, Mujahedin, för att förekomma eventuella våldtäkter från USA-soldater.

Islamistiska terrorgrupper har förmörkat livet för människor i det våldshärjade landet under det senaste året. Tusentals civila har fått sätta livet till i olika hänsynslösa bombattentat. I oktober dödas 50 barn i Bagdad när en självmordsbombare detonerade sin laddning nära en skola. I Mosel har islamisterna utfärdat en fatwa om att halshugga alla kvinnliga universitetsstudenter som inte klär sig islamiskt. De har också tvingat bort 1500 studenter med annan religiöstillhörighet från universitetet i Mosel. Det finns en rad islamistiska grupperingar som öppet stödjer de människovidriga, religiösa och fanatiska dåden mot det civila samhället. "Muslimska rådet", "Gruppen för Jihad och Union", "Islamiska partiet", "Sunniters anhängare", "Anhängarna av islams armé" och "Wahabi rörelsen" är bara några av dessa grupper vilka stöds av olika reaktionära regimer däribland Iran och Saudi arabien.

Den hänsynslösa slakten på det civila samhället och dess invånare i Irak måste stoppas omedelbart. USA och dess allierade bär huvudansvaret för den tragedi som utspelar sig i Irak. Det är USA: s politik som har skänkt livet åter till utdöda islamistiska grupperingar och religiös fanatism i landet genom sin uppenbara uppvaktning av den islamistiska rörelsen. Det är USA själv som har öppnat vägen för den politiska islam i Irak och erbjudit den huvudrollen i den offentliga politiska makten. Etnicifiering, religiösifiering och stamhärledning av det sociopolitiska landskapet i Irak är västvärldens policy i kulturrelativismens anda. Istället för att utgå från de grundläggande mänskliga rättigheternas allmänna och universella giltighet, tilldelades Irak, precis som i fallet med Afghanistan, en islamisk konstitution och oförsonliga etniska grupper och stammar. Det låter mest som den gamla koloniala policyn "söndra och härska"! Problemet är bara att det inte fungerar så som stormakten hade önskat sig. När tidsplanen för det bekymmersfria världsherraväldet försenas, är det de försvarslösa medborgarna som måste betala med sina liv och lem. Och den aggressiva fanatiska politiska islam kommer att skörda än mer liv och rycka fram sina positioner ytterligare, så länge den kapitalistiska världsordningen flörtar med och backar diktaturregimer och så länge fattigdomen och klassklyftorna består.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 20 dec 2004 13:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: