sourze.se

Julkalendern - för politiskt neutral

Jag är besviken på SVT.

Årets julkalender, "Allrams höjdarpaket", visar verkligen hur lite tid SVT lägger på sina unga tittare. Hela programmet är rakt igenom dåligt och ogenomtänkt. Några tygdockor springer omkring och pratar bäbisspråk i en kvart, då och då faller någon av dem ut i sång. Meningslöst, förutom för Sveriges ettåringar. Och vad jag vet, har julkalendern tidigare alltid riktat sig till barn och unga i alla åldrar. För den delen, inte bara unga. Även för vuxna har julkalendern varit en naturlig och viktig del av julen. En tradition. Men nu? Jag har inte hört en enda positiv röst om årets julkalender. Mina bröder älskar i vanliga fall att sitta och titta på den på morgonen innan skolan, nu bryr de sig inte ens om att sätta på teven. Till och med mina jämnåriga kompisar säger hur dålig den är. Och det är inte svårt att förstå. Möjligtvis kan ettåringarna skratta och sjunga med i de sentimentala, barnsliga låtarna och replikerna, men vad hjälper det när övriga ålderskategorier gråter på morgonen över hur tråkig julkalendern är?

Jag kan hålla med om att det här är ett väldigt litet problem om man jämför med all världens orättvisor. Många tycker säkert att man ska använda sin tid till bättre saker än att klaga över ett barnprogram. Men jag kan se djupare problem med julkalendern. Det är faktiskt lite respektlöst av SVT att inte lägga mer pengar på ett av årets stora tv-höjdpunkter. För många, är julkalendern mycket mer än bara ett program. Det är en viktig del av julen. Det är en tradition, som funnits där så länge de har kunnat minnas. Vuxna ser tillbaks och minns barndomens julkalendrar, och på de vuxna jag frågat är det få minnen som är så starka som julkalendern. Man kan till och med förknippa vissa år med just julkalendern.

Julkalendern har följt samhällsklimatets vändningar, det ser man tydligt på vissa exempel som innehållit vänstervridna inslag. Och att en julkalender till och med får fungera som debattinlägg i samhällsdiskussionen, säger väl något om hur viktig den faktiskt är? På senare år har den även diskuterats flitigt i media, bland annat har den anklagats för att vara ofeministisk och sexistisk. Det har klagats på att julkalendern blivit för vuxen, att skämten är för grova och inte uppskattas och förstås av barn. Var det så, att SVT helt enkelt inte vågade ha med något som kunde uppfattas som provocerande? Jag har en vag gissning om det. De var kanske helt enkelt trötta på att få anmälningar av granskningsnämnden, spaltmeter i tidningarna om hur politiskt oneutral / antifeministisk / feministisk / höger / vänster eller whatever den var. Så, vi kör på mjukdjur utan hjärna, perfekt gulligt och mainstream, tänker SVT. Finemang, ingen blir arg och vi behöver inte bekymra oss. Skriv på kontraktet med dockmakarstudion direkt. Jag trodde inte vi hade cencur i Sverige? Kanske SVT tar efter kära gamla Sovjet en aning? Julkalendern följs av en stor del av Sveriges befolkning. Extremt många är besvikna på årets, och när man jämför med tidigare års kalendrar, ser man varför. Jämför med 1999 års "Julens hjältar". Där kan man tala om att SVT lagt ner själ och hjärta i produktionen. En rad kända och duktiga skådespelare gestaltar ypperligt bra rollfigurerna. Kalendern handlar om några julprydnader men de är inte bara papper och halm. De är färgstarka karaktärer med mycket djup. Det finns även en bra historia att berätta, med mycket underliggande budskap och symbolik. Utan att för en sekund blir sentimental eller moraliserande. En julkalender som barn och vuxna kunde följa tillsammans, slå sig ner vid efter stressiga dagar innan jul, och sedan minnas med glädje. SVT kan vara stolt över sådana kalendrar. Där har de visat att de verkligen brytt sig om sina unga tittare, och dessutom inte varit rädda för att få skäll av media och kritiker.

Kanske SVT borde ta sig en tankeställare? Är det inte bättre att bli ihågkommen som kanalen som var en viktig del av svenskars vardag, än den som inte upprörde eller irriterade någon? Jaa, det får de bestämma själva. Nu ska jag gå och stänga av teven, så mina småbröder slipper titta på Allram Eests politiskt neutrala dockshow.


Om författaren

Författare:
Isabelle Ståhl

Om artikeln

Publicerad: 20 dec 2004 11:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: