sourze.se

Arkadyj, Ryssland och Du

Låt mig berätta.

Det finns ett land i öst, det största i världen, det s t ö r s t a i världen, om man mäter i dylika dimensioner. Stort även med geografiska mått mätt. Av en anledning som är ett fullkomligt frågetecken är det ingen i detta land utöver de frälsta, välsignade få östeuropafantaster som har öppnat ögonen för detta land så motstridigt i sig självt. Så fantastiskt varierat sjukt underbart, varierat i fält av expanderande möjligheter i bjärt kontrast med ett förtvivlat förfall som väcker aningen om mänsklighet i rörelse, framåt, bakåt, upp-och-ned, in-sidan-ut. Och så, på så vis, ställer frågor till en själv om vad det nu är, det här att vara människa, människor emellan.

Ryssland, vidsträckta ändlösa Ryssland på tröskeln mellan Asien och Europa mellan dessa motstridiga kulturarv, slitande landets leder i stycken väcker aningen om ett insomnat Väst med mindre växtvärk men mer av demensdiagnos.
Väcker tvivel om den egna förträffligheten, om Sverige, den gyllene medelvägens förlovade land, där halkandes ned plats efter plats mot bottenposition på välståndsskalan inte att förväxla med välmåendeskalan.

Nå... Rossija!

Det är kanske inte så konstigt att ryssarna aldrig själva egentligen kommit fram till vad "Ryssland" och "Ryskt" är där mittemellan betoningen på individualismen och kollektivismen, två diametralt motsatta civilisationers versioner av samhällskontraktets nödvändiga utformning.
Som svensk kan man åtminstone konstatera att det inte är så konstigt: Ryssland är annorlunda Åk dit. Det är fantastiskt, nära och likt men ändå annorlunda, olikt mycket annorlunda. Slavisk kultur, deras fullkomligt charmerande vansinne.

I januari åker jag dit för att fördjupa mina konversationsfärdigheter i ryska, översätta en bok och upptäcka en skattkammare i vars ände det inte finns något slut. Ett stort tack till Svenska Institutet. Ni bör lära känna dessa goda vänner på vägen mot Ryssland och Österlandet.

Som en fingervisning för intresserade...
Lyssna på det här:
"Severnyj Arkadij" - Arkadij från Norr:
Länk: severnij.dp.ua
Klicka i matrisen längst till vänster
Jag föreslår låt 35
"Ja priletel sjuda s Bombej"- Jag flög in från Bombay

Tung musik på ryska som sliter hjärtat ur halsgropen på en.
Det garanteras. Ryssland är underbart annorlunda.


Om författaren

Författare:
Ambjörn Madegård

Om artikeln

Publicerad: 19 dec 2004 09:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: