sourze.se

2006 –ett spännande val

1982 bildades ett nytt parti, profilerat på miljöfrågor: Miljöpartiet.

1988 kom detta parti in i Riksdagen och blev ett "etablerat parti" och dess profilfråga är nu en integrerad del i de flesta partiprogram.

För att bilda ett parti med framgång, krävs samma strategi som för en kommersiell vara. Man måste ha en affärsidé, i det här fallet en profilfråga. Detta insåg Nydemokrati och använde den misslyckade asyl– och flyktingpolitiken.

Miljöpartiet är idag ett ytterst mätt parti som de två senaste mandatperioderna haft en vågmästarroll under de socialdemokratiska regeringsinnehaven. Det har sedan inträdet i Riksdagen fått igenom det ena efter det andra förslaget, på gott och ont. Men år 2006, kan någonting intressant hända på den politiska arenan.

Vänsterpartiets starka namn Gudrun Schyman, har nu lämnat sitt parti – det hon med framgång lett under ett decennium -och tänker driva sin favoritfråga enskilt under sitt återstående mandat i Riksdagen. Många spår att riksfeministen kommer att leda ett feministiskt parti inför valet 2006, vilket då i bästa fall stjäl väljare från det som återstår av det kommunistparti hon tidigare har lett. Det är inte bara ett feministparti som kan bli verklighet efter valet om två år, det finns fler spekulanter. Nystartade Junilistan som kom in i europaparlamentet med tre mandat överväger att ställa upp i riksdagsvalet, om det innan dess inte blir en folkomröstning om EU-konstitutionen och i Skåne har Sverige Pensionärers Intresseparti, SPI, gjort stora framgångar.

Vad kan då hända med den vedertagna politiska skalan, om dessa tre partiet uppnår fyra procentspärren? Förmodligen åker då också två-tre partier ut? Sannolikt är V nummer 1, Mp nummer 2 och möjligtvis Kd nummer 3? Vilket innebär att det finns ett feministiskt parti eller en "feministisk lista" i riksdagen. Detta parti kan prägla den utåt sett feministiska Socialdemokratin. Likaså kan en EU-kritisk "Septemberlista", pressa borgerligheten till en mer kritisk europapolitik och även göra dessa frågor till en integrerad del inom rikspolitiken. SPI kan ge pensionärsfrågor högre prioritet, genom att dessa förespråkas av pensionärer.

Statsvetaren Sören Holmberg kommenterade konsekvenserna för denna presumtiva skala, utifrån samma vision som jag här redovisat, i söndagens "Agenda" och drar slutsatsen; att det då blir svårare att bilda regering. Men också dessa partier saknar ideologisk förankring. Vilket inte stämmer med feministerna, de utgår från ideologin; feminismen. Dock är Junilistan Septemberlistan ideologiska hemvist oklar. Partiet motsätter sig en centralstyrd europeisk union, med hänsyn till de nationella intressena. Det påminner om sund nationalism och värnande demokratiska ideal, med andra ord: konservativa värden. Vad anbelangar svaga och ohållbara regeringar ser jag det som ett sundhetstecken som kan vitalisera demokratin, för de avspeglar väljarnas mandat.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 15 dec 2004 11:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: