sourze.se

SVTs Faktum - Kritiskt granskande journalistik?

Det är inte utan förvåning jag har följt debatten om Calle Jonsson fallet som uppstått efter SVT: s premiär av magasinet Faktum.

Sveriges journalistkår frågar sig om fallet har granskats med alltför blågula glasögon. Nu har ju den verkliga sanningen presenterats och journalisten Gellert Tamas höjs till skyarna för sin källkritiska och sakliga framställning av fallet. Äntligen har tittarna fått den korrekta bilden av stora stygga Calle mot lilla svaga och oskuldsfulla Grekland. Grekland har ju enligt Gellert Tamas inte fått komma till tals, tänka sig. Det är bara det att Gellert Tamas visst glömde att tala om att faktaunderlaget som han lutar sig emot har sitt ursprung från exakt samma material som alla andra journalister i Sverige har tagit del av. Journalister som nu anklagas för alltför ensidig rapportering. Det är nämligen så att Gellert Tamas har hämtat materialet från mig, skrivelser som vi på egen bekostnad lät översätta för att få en aning om på vilka grunder Calle stod anklagad för överlagt mordförsök i Grekland.

Om det är någon som har glömt så kan jag berätta att de graverande nyheterna som nu har framkommit visades i ett av TV 4 nyheternas inslag för tre år sedan. Dock med den skillnaden att hela stycket som beskriver den så kallade vittneskonfrontationen presenterades. Gellert Tamas har på ett mycket cyniskt sätt utnyttjat vår välvilja, en välvilja som grundar sig på att vi inte har och aldrig har haft något att dölja. Vi har fått garantier att det är ett seriöst program som vi har försett med faktamaterial och medverkat i. Det har hela tiden varit av största vikt för oss eftersom det är Calle som är måltavlan.

Den journalistiska etik som jag mött hos samtliga journalister som vi tidigare har varit i kontakt med har här inte funnits en gnutta av. Jag avser då journalistisk etik i form av att vi alltid på begäran fått artiklar upplästa före publicering och långt innan Uppdrag granskning sände inslaget om Kos fick vi ta del av innehållet. Inför programmet Faktum nekades vi att se inslaget i förväg med motiveringen att det var så många som medverkade och dessutom meddelades vi endast ett fåtal timmar före sändning. Vilken annan medverkande i programmet blir så utsatt av resultatet som Calle? Möjligen framlidne Eric Livbom som misskrediteras å det grövsta när han framställs som oseriös och partisk. Att han var vän till mina föräldrar har aldrig varit någon hemlighet ej heller att Roger Kassfeldt som äldre släkting av advokaten kallades till Grekland som karaktärsvittne. Det faktum som kvarstår men som inte belystes i programmet Faktum är att det inte på en enda punkt har bevisats motsatsen till de brister som Eric Livbom i sin analys pekar på.

Jag vill understryka att jag välkomnar den debatt som nu pågår och att det är dags att ta av sig de blågula glasögonen av flera skäl. Ett tungt vägande sådant skäl är vårt medlemskap i EU och att vi nu inte längre har en utlämningslag utan en överlämningslag. Så gott som dagligen sker kritiska granskningar av det svenska rättssystemet liksom av världens största demokrati, USA som bland annat kritiseras för brott mot folkrätten. Varför är det tabu att utsätta Grekland för samma kritiska granskning? Då vill vissa plötsligen vinkla debatten att handla om hur full Calle var eller göra det till en etnisk ja rent av rasistisk fråga. Jag tycker att det är lika galet som att i våldtäktsmål lägga tonvikten på offrets klädsel. Mina intentioner har hela tiden varit att höja debatten över Calle som person och istället lyfta fram frågor som t.ex. att för oss som enskild familj har den grekiska rättvisan hittills kostat drygt en halv miljon svenska kronor. Att rättssäkerheten blir avhängig av den enskildes ekonomiska tillgångar, är det verkligen så vi vill ha det? Vill vi att människor som lever, bor och verkar i Europa ska riskera att utsättas för grava brister i rättssäkerheten, hot och våld? Vill vi att de som främlingar utan att förstå språket eller kulturen ska sitta oskäligt långa tider i mörka kalla fängelser utan rättegång?

Det viktiga inför framtiden är att simma ut från den svenska ankdammen ut i de europeiska vattnen och föra samma öppna och kritiska debatt om hur det förhåller sig med den europeiska rättssäkerheten eftersom det angår oss i allra högsta grad. Om Grekland är ett öppet demokratiskt land så tål de med all säkerhet denna granskning.


Om författaren

Författare:
Katarina Jonsson

Om artikeln

Publicerad: 29 nov 2004 00:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: