sourze.se

Pedofiler eller partyknarkare?

Polisen grep i helgen 19 personer för droganvändning i Nyköping, tack vare spaning mot en förfest. Samtidigt har polisen märkligt nog inte råd att spåra samtal från en misstänkt pedofil.

Anledningen är att de ska spara och att de bara får spara mobiltelefonsamtal om det rör grövre brott. Till grövre brott räknas inte att en man försökt lura med sig barn in i en bil. Grövre brott är naturligtvis en lagteknisk term och inte en egentlig värdering av brottet.

Länk: aftonbladet.se

Samtidigt som polisen inte har råd att leta efter pedofiler har de alla resurser i världen att jaga människor vars enda brott är att de sitter hemma i sitt eget hem och använder cannabis. Senast i Nyköping i helgen grep man 19 personer efter att ha satt in 15 poliser i en specialinsats mot droganvändningen. 15 poliser jobbar övertid 2 dagar för att gripa personer vars brott alltså är att de rökt cannabis. Skillnaden mellan dessa två olika brott är enorm. Det ena brottet ger till att börja med på sin höjd dagsböter även om fängelse finns med i straffskalan. Tar man med att några av personerna som använt narkotika också haft narkotika på sig så kanske någon av dessa 19 personer som gripits får fängelse. För kidnappning, sexuella övergrepp osv är straffen hårdare, med rätta. Andra intressanta skillnader är offerfrågan. Att en person använder cannabis i sitt hem har exakt NOLL offer, däremot pedofiler som cruisar runt och förgriper sig på barn, det har ett väldigt stort antal offer. Varje barn, varje barns anhöriga och så vidare. Att inte försöka få tag på denna potentiella pedofil kanske hindrar polisen från att lösa fler brott?

Länk: sn.se

Dessa två händelser står egentligen inte ställda mot varandra. Polisen hade inte en lista med dessa två brott på och valde narkotikabrottet. Men ändå är det så att beivrandet av narkotikabrott tar resurser. Resurser som skulle kunna användas till att lösa våldsbrott, inbrott, sexbrott och så vidare. Varje krona vi lägger på att jaga personer som sitter i sitt eget hem och använder cannabis är en krona vi inte kan lägga på att lösa brott som har offer. Så är det helt enkelt.

Vi måste fråga oss vad som är viktigast att vår polis sysslar med. Spaning på förfester i lägenheter eller jakt på våldsverkare, mördare och pedofiler?

Vilket vill du att polisen ska prioritera?


Om författaren

Författare:
Tommie Nygren

Om artikeln

Publicerad: 29 nov 2004 12:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: