sourze.se

Grov kaliber i mediadrevet

Radioprogrammet Kaliber den 14 november var ett skolexempel på hur man genom att stympa, klippa och förvränga gör lögnen till sanning och sanning till kögn.

Man kan undra vad som ligger bakom att ett radioprogram som Kaliber tar fram stora elefantbössan för att skjuta på ett litet politiskt ungdomsförbund som RKU ? Är det journalisten Magnus Sandelins önskan att tjäna sina sporrar och bli en ny Janne Josefsson eller finns det ett politiskt syfte någonstans i bakgrunden?

Programmet Kaliber söndag den 14 november var ett skolexempel på hur man skapar en lögnaktig bild, hur man genom att stympa, klippa isär och klippa ihop får saker att låta som något det inte är. Med denna metod skulle man kunna få vem som helst att tycka vad som helst, tekniken liknar den som används i satirprogram där man klipper ihop filmbilder av kända människors ansikten med schlagertexter eller knäppa uttalanden. Skillnaden är att i satirprogrammen förstår de flesta att det inte var kändisen ifråga som sjöng. När det gäller Kaliber är lyssnaren chanslös. Undersökande journalistik säger en del, men det borde kallas undergrävande och ett ord som journalistik hör inte över huvud taget hemma i sammanhanget.

Ett par exempel:

Kaliber påstår: Statsbidragen används till resor till Nordkorea.

Sanningen: Resenärerna betalar allt själva. En enda resa med elva deltagare har gått till Nordkorea, det är alltså en mycket marginell del av förbundets verksamhet.

Kaliber påstår: att RKU stöder Hamas och hyllar självmordsbombare, för att leda detta i bevis klipper man ihop ett nyhetsinlslag om en Hamasattack i Haifa med en mening i en fyra sidor lång text, en mening som syftar tillbaka på textens innehåll men lösryckt ur sammanhanget blir något annat.

Sanningen: RKU hävdar palestiniernas rätt att göra motstånd mot Israels olagliga och av FN fördömda ockupation men stöder inte självmordsbomber mot civila. RKU:s politiska kontakt är PFLP och inte Hamas.

Kaliber påstår: att RKU i en reserapport hyllat personkulten.

Sanningen: den s.k.reserapporten var en personligt hållen krönika där det mycket klart framgår att skribenten är kritisk till personkulten men hävdar Nordkoreas rätt att slippa invaderas av de amerikanska styrkorna vid 38:e breddgraden.

Kan det vara så att drevet mot RKU och bidragen handlar om att RKU förespråkar en annan definition på demokrati? Kan det vara så att demokrati per definition ska vara den styresform som gäller här och nu där vi förvisso får rösta bland en mängd partier - men inte om andra saker som påverkar vår vardag betydligt mer? Till exempel godkännandet av den nya EU-konstitutionen.Till exempel företagens rätt att flytta tusentals jobb till låglöneländer. Till exempel nedrustningen av den offentliga sektorn.

Vad är då demokratin värd om det bara är en sorts demokrati som är giltig? Och vem ska ha tolkningsföreträdet?

De som jublar mest åt drevet mot RKU är sådana som LUF och MUF, organisationer vars meritlista kunde förtjäna ett eller ett annat radioprogram.
- Att de idag stöder USA:s krig i Irak och Israels apartheidpolitik är ingen hemlighet.
- Att moderaterna konsekvent röstat emot alla förbättringar av demokratin och välfärden, som allmän rösträtt och fyra veckors semester
- Att LUF stödde Contras attacker mot den lagliga regeringen i Nicaragua på åttiotalet
- Att Fria Moderata Studentförbundet ingår i samma international som ARENA;s dödsskvadronernas parti i inbördeskrigets El Salvador ungdomsföbund
- Att samma studenter hade kontakter med det sydafrikanska regeringspartiets ungdomsförbund under apartheidtiden
- Att LUF har nära kontakter med den exilkubanska organisation som finansierat bombattentat mot kubanska turisthotell och som anställt Orlando Letelier, en av de män som mördade den lagligt valde chilenske utrikesministern under Allende-tiden.

Vart dessa ungdomar förlägger sina resor vågar jag inte ens tänka på.

När får vi höra Magnus Sandelin elda på mot detta? När får vi höra krav på minskat ekonomiskt stöd till dem? När ställs de till svars för samröre med odemokratiska krafter? Och när få vi se en grävande journalist kräva avbön av ungmoderaterna med flera för tyskvänligheten under kriget?

Det allvarligaste är dock inte radioprogrammet Kaliber. Det riktigt allvarliga är att RKU inte fått en enda chans att bemöta påhoppen. Det riktigt allvarliga är att Dagens Eko i nyhetssändning efter nyhetssändning upprepade lögnerna om att resorna till Nordkorea bekostades med statsbidrag - trots att påpassliga lyssnare redan tidigt på söndag morgon ringde och dementerade.

Det finns säkert dom -även av Sourzes läsare- som gnuggar händerna och tycker det är bra att RKU får sina fiskar varma. Men Stanna då upp och fundera på vem bannbullan ska drabba nästa gång.

Den antinazistiska prästen Martin Niemöllers tänkvärda ord gäller ännu:

Först tog dom kommunisterna men jag var ju inte kommunist så jag protesterade inte. Sen tog dom fackföreningsfolket men jag var ju inte fackföreningsman så jag protesterade inte.

Sen förföljde dom judarna och zigenarna men jag var ju inte jude eller zigenare så jag protesterade inte. Sen förföljde dom de homosexuella men jag var ju inte homosexuell så jag protesterade inte. När de sedan förföljde oss fanns det ingen kvar som kunde protestera.


Om författaren

Författare:
Annica Albertsson

Om artikeln

Publicerad: 20 nov 2004 14:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: