sourze.se

Årets julklapp?

Redan i oktober börjar spekulationerna kring årets julklapp. Blir det en mp3-spelare eller något annat? Varför inte ge bort en annorlunda julklapp i år? Raoul Wallenbergs julbok...

Den berömde hebrén Meth-Pet-Neh lämnar pyramidbygget och gör uppror mot självaste farao i Egypten. I handen håller han ett skyddspass. På en annan bild, ett 1500-tals träsnitt finns en text till Fågelfångararian ur Mozarts "Trollföjten" som inleds med orden: "Jag är en skyddspassfabrikant. I hela världen välbekant".

Efter 60 år publiceras en mycket speciell bok. Boken var en gåva till Raoul WallenberG från hans judiska personal i Budapest. Mitt under brinnande krig och slutstriderna i ett vinterkallt Budapest, december 1944 skapades en skämtsam konsthistorisk pastisch; "Skyddspasset i konsthistorien". Det var en handfull unga medarbetare som bidrog med text, verser och konstfulla bilder. Några mördades strax efteråt av nazisterna. Men även när det var som mörkast förmådde de hitta ljusglimtar. "Djupt nere i helvetet beslöt vi, en handfull ungdomar i Budapest att med en oförgänglig gåva visa vår tacksamhet", skriver Gábor Forgács, mannen bakom tryckningen 2004 av "Christmas of Raoul Wallenberg". Han var där som 15-åring, morgonen den 21 september när julboken överlämnades till Raoul Wallenberg av chefen för dennes utryckningsstyrka, Péter Súgar. Några timmar senare mördades Péter Súgar som själv bidrog med en sorgedikt över Sankt Görans kamp med draken, i ett bakhåll av ungerska pilkorsare.

Raoul Wallenberg är den person som har fått stå som sinnebilden av en hjälte. I en tid när det svenska intresset för vad som hände i Europa och nazisternas illdåd var svagt. När Sverige försåg tyskarna med järn till krigs- och stålindustrin, vägrade att ta emot judiska flyktingar, tillät tyska transporter att gå igenom landet och genomdrev stämplingen av ett "J" för "Jude" i judars pass, blev han en ledstjärna i mörkret. Men han var inte ensam. Under de kaotiska månaderna i Budapest arbetade han tillsammans med sina medarbetare, bland andra Per Anger, på svenska ambassaden i Ungern. De räddade närmare 100 000 judar undan nazisternas utrotningsläger och deras främsta vapen var det svenska skyddspasset som distribuerades i stigande mängd och gav sin bärare beskydd som svensk medborgare. Historien är välkänd. Raoul Wallenberg kom aldrig hem till Stockholm. I januari 1945 kidnappades han av sovjetiska trupper och avrättades troligen två år senare, 1947, i det ökända Ljubljankafängelset. Däremellan hade Sverige med utrikesminister Östen Undén i spetsen fortfarande kunnat rädda hans liv. Men man valde att titta åt ett annat håll. I praktiken tog man sin hand ifrån honom.
Men boken, med de vackra teckningarna och de humoristiska verserna överlevde krigsslutet. 1945 hittadezs den i Raoul Wallenbergs plundrade bankvalv. Den har sedan dess funnits i familjens ägo i 60 år. Och nu publiceras den för första gången med förklarande texter på ungerska, svenska och engelska.

Trots att Raoul Wallenbergs öde förblir oklart har hans gärning inte glömts bort."Raoul Wallenbergs julbok" är bara ytterligare ett bevis på att det går att kämpa mot orättvisor och övermakten - och vinna, även när det ser som mörkast ut. Boken "Skyddspasset i konsthistorien" är ett lysande exempel på hur underverk kan skapas även av de dödsdömda mitt under brinnande krig. Raoul Wallenberg och hans medarbetares medmänsklighet och civilkurage fortsätter att inspirerar. Och publiceringen av den märkliga men vackra boken belyser hur människor kan övervinna mörker och trotsa övermakten. Även i helvetet blommar kultur, skönhet och mod. Frihet, medmänsklighet och civilkurage. Ingen dålig julklapp att ge bort i år.


Om författaren

Författare:
Ninna Bengtsson

Om artikeln

Publicerad: 19 nov 2004 18:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: