sourze.se

Politisk mångfald –viktigast 2

Radiojournalisten Cecilia Uddén skapade rabalder då hon råkade säga: att nyhetsrapportering av presidentvalet inte behöver opartiskt.

Eftersom jag inte tror att någon reporter är 100-procentigt objektiv, vilket det nämligen inte går att vara, så har jag ingenting emot en ideologisk deklaration av rapportörens ideologiska ståndpunkt för att sedan sålla bort det jag misstänker är subjektiva partsinlägg.

I veckans "Debatt"-program föreslår en copywriter, ideologisk deklaration av reportrarna. Programmet visar en simulerad modell av hur det skulle kunna se ut. Vänstertidningen "ETC" föreslog för några år sedan samma sak, i ett specialnummer om "propaganda". Reportagets röda tråd är att propaganda inte är fel, såvida samtliga parter spelar med öppna kort och redovisar subjektiva faktaunderlag.

I ett annat nummer år 2000, gör "ETC" ett liknande reportage om invandrare som för en antisocialist är väldigt lätt att, mellan raderna, läsa dess egentliga syfte. Tidningen kritiserar massmedias förmåga att använda begreppet "invandrarproblem", om brott som inte begåtts av svenskfödda. Man bör istället inrikta kriminaljournalistiken på: Varför dessa brott begås, - "de bakomliggande faktorerna" - i form av sociala problem bland invandrare, menar tidningen. Här är det väldigt lätt att urskilja ideologisk subjektivitet. Tidningen är socialistisk och dess chefredaktör Johan Ehrenberg har offentligt klargjort – det jag här vill hävda: att massmedia agerar direkt eller indirekt propagandamaskin.

Historikern och marxisten Åsa Linderborg attackerar, under tisdagens "Debatt"-program, Maria Abrahamsson –ledarskribent på Svenska Dagbladet med följande argument:
Liberal nyhetsrapportering anses stå för den enda "objektiva rapporteringen" i Sverige. Hon bortser därmed från den vänstersocialistiska majoriteten inom journalistkåren.

Det är ingenting fel med vänstersympatiserande journalister och jag känner stor respekt för många av dom. Men kan inte undgå följande faktum:
En verklighetsskildring utifrån ett liberalt perspektiv blir mer objektiv på grund av att majoriteten av reportrar är vänsterinriktade. Vore det tvärtom, att denna majoritet var konservativa eller liberala, skulle en socialistisk nyhetsrapportering vara mer objektiv. Dessutom har två kvällstidningar öppet diskriminerat antisocialistiska skribenter. När den socialdemokratiska Christina Jutterström 1995 blev chefredaktör, för liberala Expressen, avskedade hon med dunder och brak antisocialisten Ulf Nilson. 1999 avskedade "Aftonbladet" krönikören Göran Skytte på grund av hans ideologiska illojalitet, med ledarsidans politiska hållning. För mig som läsare och objektiv betraktare är dessa incidenter tragiska.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 11 nov 2004 13:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: