sourze.se

Ja, stryk får de banne mig tåla

Männen alltså... de får tåla stryk. Varför är det annars inte viktigt att fyra gånger fler män än kvinnor mördas.

Liza Marklund leder ikväll 3/11 ett TV-program som heter "Lite stryk får dom tåla". Programmet handlar om kvinnor som blir förföljda, misshandlade, mördade... av män. Har vi hört det förut månne? "Män våld mot kvinnor". Jag har fått nog av den slogan.

Förstå mig nu rätt. Jag tycker våld mot kvinnor är fruktansvärt. Våld mot människor är en enorm styggelse för samhället. Så varför blir då enbart en minoritet av våldet uppmärksammat på det här viset?

Jo, du läste rätt: en *minoritet* av våldet. Mäns våld mot kvinnor är inte det vanligast förekommande våldet. Och kvinnor är inte de som drabbas av mest våld.

Vänstren skrev i sin berömda motion lite statistik angående mäns våld mot kvinnor. När Gudrun Schyman ansattes av folk som motionen handlade om en snoppskatt vilket den inte gjorde svarade hon gärna och ofta med att rabbla upp denna statistik.

Det hon däremot aldrig nämnde var våldstatistiken för män. När Schyman säger något i stilen "En kvinna mördas varje vecka..." så undviker hon noga att säga resten av sanningen: "...och på samma tid mördas fyra män". Fyra gånger så många män mördas jämfört mot kvinnor. Och för varje slagen kvinna slås två män.

Jag har fått nog av detta ensidiga mässande. Fokuseringen på mäns våld mot kvinnor, samtidigt som alla andra former av våld ignoreras, förmedlar flertalet budskap:

- Som man är jag inte skyddsvärd. Jag har skyddsvärde Hundskit.
- Som man är jag att betrakta som en potentiell våldsverkare.
- Kvinnor är hjälplösa offer som måste beskyddas.

Trots detta finns det rent ut sagt puckon, som undrar varför det finns män som slår ifrån sig när de blir pepprade med slogans som "Mäns våld mot kvinnor". Men lite stryk de ju tåla. De är väl Män.

"Det handlar om mäns systematiska förtryck av kvinnor" hörs kampanjens försvarare säga. Detta får mig att fundera på om de anser att män förtrycker män genom sitt våld mot män. Men nej, så är det ju inte därför att det som är bra för männen som grupp är bra för mig som man. Så om en man kör en kniv igenom bröstet på mig så kan jag dö lycklig för det var ju bra för mig. Dessutom, lite stryk får jag väl tåla. Jag är ju Man.

Ännu intressantare blir det när vi tar en titt på lesbiska parförhållanden. Statistik visar nämligen att lika många kvinnor med kvinnlig partner rapporterar om misshandel som kvinnor med manlig partner. Hur det är med män med manlig partner vet jag dock inte. Men vem bryr sig? De är ju Män! Lite stryk får de allt tåla.

Så välkommen till nya årtusendet. Du behöver inte vara orolig för allt är som förut och könsrollerna är skrivna i sten. Om du är Kvinna är du ett hjälplöst mähä till offer som inte kan något själv så nu skall vi hjälpa dig. Är du inte kvinna så klarar du dig jättefint på egen hand. Och lite stryk det får du då tamigfan tåla... för du är väl Man!

---

Länk: aftonbladet.se

Marklund kommenterar programmet. Jag tycker hennes uttalande var bra. Dock finns fortfarande det faktum kvar att det är ett program som handlar om mäns våld mot kvinnor... inte våld som helhet. Den artikeln postades efter att jag postade denna artikel första gången

---

Källor:
Länk: bra.se
Länk: petraostergren.com


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 03 nov 2004 12:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: